Начало / Детско здраве / Крипторхизъм – задържан тестис

Крипторхизъм – задържан тестис

фев. 10, 2014

Крипторхизмът е състояние, при което единият или и двата тестиса не са разположени на своето нормално място в скроталната торбичка след раждането на детето. В повечето случаи е засегнат само единия тестис, но в около 10% от случаите могат да бъдат засегнати и двата тестиса. Крипторхизмът е по-често срещан при преждевременно родените момчета.

През последните няколко месеца на бременността при правилно развитие на плода тестисите се придвижват постепенно от коремната кухина към скротума, където е тяхното нормално положение след раждането. При крипторхизма този процес е или спрян или забавен.

Точната причина за развитието на крипторхизъм все още не е ясна. Смята се, че тя е комбинация от генетични промени и фактори на околната среда, които могат да повлияят на правилното развитие на плода в тялото на майката и отчасти развитието на тестисите.

Какви са симптомите при крипторхизъм?

Един от най-явните симптоми и в повечето случаи единствен симптом е ненапипването на тестис в скроталната торбичка, което обикновено майките може да забележат, докато къпят своето бебе.

Ако вашето дете бъде диагностицирано с крипторхизъм е нужно да уточните с вашия лекар колко често то трябва да бъде проследявано, защото в някои случаи след известно време тестисът може да се придвижи от само себе си. Ако обаче това не стане, докато вашето момче навърши 4 месеца, това най-вероятно означава, че е нужно да бъде осъществена хирургична намеса.

Обикновено когато крипторхизмът бъде лекуван в ранна детска възраст се намалява рискът от усложнения в бъдеще, като безплодие или рак на тестисите.

Какво е лечението на крипторхизма?

Целта на лечението е неспадналият тестис да се придвижи до своето нормално място в скротума. В повечето случаи това става чрез хирургична интервенция. Операцията се нарича орхидопексия и тя може да се извърши лапароскопски или чрез отворена операция.

Кога точно да бъде извършена операцията зависи от това какво е здравословното състояние на вашето дете. Обикновено орхидопексията се извършва между 6 и 18 месечна възраст. При ранното лечение рискът от усложнения е по-малък.

В някои случаи при извършването на операцията хирургът може да установи, че неспадналият тестис е увреден, недобре развит или е некротизирал. В такива случаи може да се наложи неговото отстраняване.

След хирургичната интервенция хирургът ще наблюдава вашето дете за известно време, за да установи дали тестисът функционира и се развива правилно. За целта е нужно да бъдат извършвани физикални прегледи и ултразвуково изследване на скроталната торбичка. Освен това може да бъде изследвано и хормоналното ниво, за установяване дали тестисът извършва една от своите основни функции да произвежда хормони.

Прочетете за:
Анатомия на тестиса