Меню

Провеждането на повече от две компютърни томографии при деца може да повиши риска от развитие на мозъчни тумори и левкемия, показва проучване, публикувано в сп. Lancet.

Учени от университета на Нюкасъл, Великобритания са проследили повече от 178000 деца, на които е направено компютър-томографско изследване за периода от 1985 до 2002 г.

Резултатите от проучването показват, че провеждането на 2 – 3 компютърни томографии при деца под 15 години може да утрои риска от развитие на мозъчен тумор, а над 10 изследвания може да утрои риска от левкемия.

Необходими са по-стриктни правила при назначаване на компютър-томографско изследване, като при възможност трябва да се замени с ултразвуково изследване или магнитно-резонансна томография.

Въпреки, че компютърната томография повишава риска от рак, като цяло риска от мозъчни тумори при децата остава малък.

Компютърната томография е много полезен метод за диагностика и в редица случаи може да спаси живота на детето.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!