Според ново проучване повече от половината от децата с алергия към яйцата са толерантни към кокошите яйца, подложени на термична обработка в продукти, като кейк, хляб. При 55 % от децата алергията към яйцата изчезва напълно до седем годишна възраст.
Проучването е представено на ежегодната среща на Американския колеж по Алергия, Астма и Имунология в Анахайм, Калифорния.
Според авторите на проучването включването в диетата на термично обработени яйца под контрол на алерголог може да подобри качеството на живот на децата и да ускори развитието на толеранс към яйцата.
Резултатите от друго проучване, представено на срещата показват, че от петте най-често срещани хранителни алергии, децата най-често израстват алергията към яйцата, последвана от тази към млякото.
Специалистите предупреждават, че даването на храна, към която детето е алергично може да има сериозни последствия.
Алергията към яйцата може да предизвика кожен обрив, уртикария, ринит, болки в корема, повръщане и др. Рядко може да настъпи анафилактичен шок, който е животозастрашаващо състояние.