Грешите ако мислите, че може да помогнете на младо момиче, като му кажете, че е твърде пълно, надявайки се то да промени хранителните си навици. Оказва се, че този подход може да има обратен резултат.

Ново проучване показва, че момичета, които са били наричани дебели от техните родители и приятели имат по-голям риск да бъдат с наднормено тегло след години.

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са провели проучване сред над 2000 момичета на 10 годишна възраст, като са ги проследили в продължение на 9 години. На всички участнички е било измерено теглото и ръста в началото и в края на проучването.

Когато са били на 10 години момичетата са били попитани дали някой член на семейството, приятел, учител или други деца им е казвал, че са твърде пълни. 58 % от тях са отговорили положително на този въпрос.

Анализът на резултатите от проучването показва, че момичетата, отговорили положително на въпроса са имали 1.66 пъти по-голяма вероятност да са с наднормено тегло на 19 годишна възраст, в сравнение с момичетата, отговорили отрицателно.

Децата с наднормено тегло могат да бъдат много чувствителни и когато ги наричат дебели това да окаже продължително негативно въздействие върху тях. Възможно е това да отключи поведение, което да доведе до затлъстяване.

Не е нужно да казвате на децата, че са дебели ако искате да подобрите здравето им.

Правилният подход е да насочите децата към здравословно хранене и да стимулирате физическата им активност без дори да споменавате за наднорменото тегло.

Децата често копират поведението на родителите си и затова е важно вие също да водите здравословен начин на живот.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!