Начало / Детско здраве / Нощно напикаване в детска възраст

Нощно напикаване в детска възраст

май 14, 2014

Нощното напикаване е често срещано в детската възраст и в повечето случаи е нещо, което с времето отзвучава. Това може да бъде много смущаващо за някои деца. Напикаването в леглото не трябва да притеснява особено родителите, то не е признак на неправилно създадени навици, а често просто е нормална част от детското развитие.

Нощното напикаване е известно още като нощна инконтиненция или нощна енуреза. Обикновено напикаването в леглото преди навършване на 6-7 годишна възраст не е притеснително. Преди навършването на тази възраст децата все още нямат напълно изграден контрол върху пикочния си мехур.

Какви са причините за нощното напикаване в детска възраст?

Точната причина за появата на това състояние не е напълно ясна, но множество фактори могат да окажат влияние:

  • малък пикочен мехур – пикочният мехур на вашето дете може да бъде с по-малки размери от съответните за възрастта и да не успява да задържи образуваната през нощта урина.
  • хормонален дисбаланс – по време на детството организмът на някои деца не произвежда достатъчно от антидиуретичния хормон, който да забави продукцията на урина през нощта.
  • стрес – стресиращите събития, като например раждането на второ дете в семейството, започването на детска градина или училище могат да предизвикат нощно напикаване.
  • инфекция на пикочните пътища – инфектирането на пикочните пътища на вашето дете може да стане причина за по-трудно контролиране на пикочния мехур. Признаци на инфекция могат да бъдат често уриниране, отделяне на кръвениста урина и болка при уриниране.

Какви са рисковите фактори за нощно напикаване в детска възраст?

Няколко фактори се свързват с повишен риск от развитие на нощно напикаване:

  • Пол – нощното напикаване е характерно и за двата пола, но по-често срещано като цяло е при момчетата.
  • Случаи на нощно напикване в семейството – ако и двамата родители съобщават, че в детска възраст са имали същия проблем има 80% по-голям шанс и тяхното дете да се напикава в леглото.

Какво е лечението?

В повечето случаи не се налага прилагането на специфично лечение. Повечето деца израстват проблема. Обикновено децата сами насочват лекарите, колко сериозно е при тях положението и дали се нуждаят от лечение. Ако вашето дете не се чувства толкова засрамено от това, че се напикава в леглото и това не му причинява сериозен дискомфорт домашните методи на лечение могат да бъдат напълно достатъчни. Ако обаче вашето дете изпитва срам и страх от това, че може да се напикае в леглото може да се приложат някои медикаменти по лекарско предписание.

Лекарството Десмопресин ацетат стимулира отделянето на антидиуретичен хормон, който кара организма да образува по-малко урина през нощта. Този медикамент има някои потенциални негативни ефекти, като най-сериозният от тях е опасността от развитие на гърчове.

Ако при вашето дете е установен по-малък по размери пикочен мехур може да му бъде предписан антихолинергичния медикамент Оксибутин, чиято цел е да намали съкращенията на пикочния мехур и да увеличи по такъв начин неговият капацитет. Странични ефекти на медикамента могат да бъдат сухота в устата и зачервяване на лицето.