Меню

Оловото уврежда интелектуалното и емоционалното развитие на децата, твърдят британски учени.

Според тях дори считаните за допустими стойности на оловото в кръвта оказват токсично действие върху централната нервна система.

Проучване, публикувано в Archives of Diseases in Childhood разглежда ефекта върху поведението и интелектуалното развитие на децата, който оказват стойности на оловото в кръвта под 10 микрограма на децилитър.

Учени са взели кръвни проби от 582 деца на възраст 30 месеца. При 27 % от децата нивото на олово в кръвта е било над 5 микрограма на децилитър.

Учените са проследили интелектуалното развитие и социалното поведение на децата до 7 – 8 годишна възраст. Те са установили, че оловото оказва значително влияние върху образованието и поведението на децата.

Нива на оловото в кръвта между 5 и 10 микрограма на децилитър се свързват със затруднение при четене и писане, а нива над 10 микрограма на децилитър с хиперреактивност и антисоциално поведение.

Препоръчва се излагането на децата на въздействието на олово да се ограничи до минимум.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!