Начало / Детско здраве / Остра диария при деца – какви са причините?

Остра диария при деца – какви са причините?

сеп. 1, 2014

Диарията е често срещано състояние в детската възраст, но добрата новина е, че в повечето случаи се причинява от лесни за лечение бактериални инфекции. При децата много бързо може да се развие дехидратация при диария, затова и лечението трябва да бъде навременно и адекватно.

Какви са най-честите причини за диария в детска възраст?

  • Чревни вирусни инфекции

Вирусите са най-честите причинители на диария в детската възраст. При тях се наблюдава отделяне на воднисти изпражнения, съпроводено с гадене, повръщане и повишаване на телесната температура. При този вид диария има опасност от бърза дехидратация, затова е нужно родителите често да дават на децата си течности. Най-често вирусните диарии се причиняват от ротавируси, ентеровируси, аденовируси и др.

  • Прием на медикаменти

Някои лекарствени средства като например антибиотици или лаксативи могат да причинят диария. Ако това се случи по време на антибиотичен курс, провеждан поради някакво заболяване е препоръчително да се консултирате с лекуващия ви лекар, който да прецени дали е нужна смяна на антибиотика, намаляване на дозите или промяна в режима на хранене.

  • Хранително отравяне

При хранителното отравяне симптомите започват внезапно и изчезват след приблизително 24 часа.

  • Бактериални чревни инфекции

Много различни бактерии и паразити могат да доведат до чревна инфекция съпроводена с различна по тежест диария. Най-честитят бактериален причинител е Ешерихия коли. Той се предава чрез мръсни ръце, замърсена вода или недобре сготвена храна, особено през летните сезони.
Други чести бактериални диарии са салмонелозата и шигелозата.

Какви са оплакванията при диария?

Обикновено първо се появява коремна болка, а малко след това започва и самата диария, която най-често продължава 1-2 дни. В зависимост от причинителя на диарията може да има и други съпътстващи симптоми:

  • повишена температура
  • загуба на апетит
  • гадене
  • повръщане
  • намаляване на теглото
  • дехидратация

Какво е лечението?

Най-важното при диария е да не се допуска детето да се дехидратира. Вашето дете трябва да продължи с нормалния прием на течности и храна и по възможност да приема малко повече вода, за да възстанови загубите от диарията.

Ако при вашето дете вече се е развила лека дехидратация може да му бъдат предписани специални рехидратиращи напитки, които да възстановят баланса.

В повечето случаи не се налага прилагането на някакви специални допълнителни медикаменти при деца под 12 години. Има много такива на пазара, но не се препоръчват за деца, защото могат да причинят нежелани усложнения. Ако детето ви е развило температура заедно с диарията може да му дадете Панадол или Ибупрофен.

Последни публикации