Ново проучване показва, че за затлъстяването при децата роля играят и генетичните фактори.

Международен екип от учени са идентифицирали няколко нови гени, които повишават риска от затлъстяване при деца.

В проучването са участвали повече от 5500 деца с наднормено тегло и 8300 деца с нормално тегло от САЩ, Канада, Европа, Австралия.

 Учените са открили седем гени, които се срещат по-често при деца със затлъстяване. Два от тези гени са разположени в хромозома 13 и 17, в близост до гени, които са свързани с функцията на чревния тракт.

Според учените тези гени оказват влияние в ранна детска възраст, а при възрастни са неактивни.

Децата, които унаследяват тези гени не са задължително с наднормено тегло.

Проучването помага да се обясни защо деца на една и съща възраст, които имат приблизително еднаква диета и физическа активност може да имат значителна разлика в теглото.

Затлъстяването е комплексно заболяване, при което значение имат както генетичните фактори, така и консумирането на богата на мазнини храна, и заседналия начин на живот.

Има още много да се учи за ролята на генетичните фактори при затлъстяването.

Всички известни гени, свързани със затлъстяването повишават риска само с 5 – 10 %.

Проучването е публикувано в списание Nature Genetics.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!