Меню

Деца, страдащи от астма могат да контролират симптомите на заболяването много по-добре след хирургично отстраняване на сливиците (тонзилектомия), показва проучване, публикувано в PLoS Medicine.

Тонзилектомията е процедура, която широко се използва при лечение на обструктивна сънна апнея – състояние, при което по време на сън настъпва обструкция на горните дихателни пътища и дишането спира за кратко.

Предишни проучвания са показали наличието на силна връзка между сънна апнея и астма при децата.

Учени от университета на Чикаго са анализирали данните на повече от 40000 деца на възраст между 3 и 17 години, които са страдали от астма. На около 13500 от тези деца са били отстранени сливиците с цел лечение на обструктивна сънна апнея.

Резултатите от проучването са показали, че при децата, на които е била извършена тонзилектомия, една година след операцията честотата на острите астматични пристъпи е намаляла с 30 %. При тези деца е било установено и понижаване с 37 % на честотата на хоспитализациите по поводи, свързани с астмата.

Според авторите на проучването сънната апнея влошава симптомите на астма и затова е важно нейното ранно откриване и лечение. Отстраняването на сливиците не само ще премахне нарушението на дишането по време на сън, но и ще намали тежестта на симптомите на астма и необходимостта от прием на антиастматични медикаменти от децата.

Астмата е едно от най-честите заболявания при децата. Дължи се на възпаление и стеснение на бронхите, при което се затруднява дешането.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!