Начало / Детско здраве / Отстраняването на сливиците може да намали симптомите на астма при децата

Отстраняването на сливиците може да намали симптомите на астма при децата

ное. 5, 2014

Деца, страдащи от астма могат да контролират симптомите на заболяването много по-добре след хирургично отстраняване на сливиците (тонзилектомия), показва проучване, публикувано в PLoS Medicine.

Тонзилектомията е процедура, която широко се използва при лечение на обструктивна сънна апнея – състояние, при което по време на сън настъпва обструкция на горните дихателни пътища и дишането спира за кратко.

Предишни проучвания са показали наличието на силна връзка между сънна апнея и астма при децата.

Учени от университета на Чикаго са анализирали данните на повече от 40000 деца на възраст между 3 и 17 години, които са страдали от астма. На около 13500 от тези деца са били отстранени сливиците с цел лечение на обструктивна сънна апнея.

Резултатите от проучването са показали, че при децата, на които е била извършена тонзилектомия, една година след операцията честотата на острите астматични пристъпи е намаляла с 30 %. При тези деца е било установено и понижаване с 37 % на честотата на хоспитализациите по поводи, свързани с астмата.

Според авторите на проучването сънната апнея влошава симптомите на астма и затова е важно нейното ранно откриване и лечение. Отстраняването на сливиците не само ще премахне нарушението на дишането по време на сън, но и ще намали тежестта на симптомите на астма и необходимостта от прием на антиастматични медикаменти от децата.

Астмата е едно от най-честите заболявания при децата. Дължи се на възпаление и стеснение на бронхите, при което се затруднява дешането.

Прочетете за:
Тонзилектомия