Меню

Даването на парацетамол на деца след ваксинация с цел предпазване от повишаване на температурата може да понижи ефективността на имунизацията, твърдят учени.

Проучване, включващо 450 ваксинирани деца показва, че даването на парацетамол в следващите 24 часа понижава температурата, но чешки учени са установили и значително понижение на ефективността на имунизацията.

Според проф. Роман Примула, ръководител на проучването парацетамола понякога се дава профилактично, тъй като родителите се страхуват от повишаване на температурата след ваксиниране на детето им.

Проучването обаче показва, че даването на парацетамол всъщност може да навреди повече.

Половината от децата, участвали в проучването, които били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит в следващите 24 часа приемали по три дози парацетамол на всеки 6 часа, докато другата половина не приемали нищо.

Резултатите показват, че 42 % от децата, приемали парацетамол имали температура над 38 ◦С след ваксинирането, в сравнение с 66 % от деца, които не са приемали парацетамол.

Учените обаче са установили, че децата, приемали антипиритик имат по-ниски нива на антитела, което показва, че имунния отговор, предизвикан от ваксината не е достатъчно добър.

Профилактичното даване на парацетамол след ваксиниране не се препоръчва като рутинна практика без да се преценят очакваните ползи и рискове.

Необходими са още изследвания, за да се обясни механизма, по който парацетамола въздейства върху имунния отговор.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!