Начало / Детско здраве / Пестицидите са опасни за белите дробове на децата

Пестицидите са опасни за белите дробове на децата

дек. 7, 2015

пестициди

Продължителната експозиция на пестициди може да увреди белите дробове на деца, показва ново проучване, публикувано в сп. Thorax.

Органофосфатите са клас пестициди, които се използват широко в селското стопанство. Известно е, че острото въздействие на тези пестициди може да бъде силно токсично и да предизвика главоболие, повръщане и дори гърч. Все още не е напълно изяснен ефекта от продължителната експозиция на по-ниски нива.

Американски учени са провели продължително проучване сред повече от 200 деца от Калифорния, които живеят в семейства на фермери и са изложени на въздействието на пестициди.

През определени интервали (на 0.5, 1, 2, 3.5 и 5 годишна възраст) учените са изследвали урината на децата за следи от органофосфати. Когато децата навършили 7 години, авторите на проучването са изследвали функционалния капацитет на техните бели дробове. Всички деца са били подложени на спирометрия – изследване, при което се измерва максималното количество въздух, което може да се вдиша и издиша.

Резултатите от проучването са показали, че въздействието на пестициди се свързва с по-лошо функционално състояние на белите дробове. Децата с най-висока концентрация на органофосфати в урината са имали най-лоши резултати при спирометрията. Това е притеснително, тъй като може да бъде индикатор за развитието в бъдеще на белодробни заболявания, като например хронична обструктивна белодробна болест.

Това проучване дава още едно доказателство, че хроничното вдишване на замърсен въздух уврежда необратимо белите ни дробове.

Известно е, че органофосфатите инхибират действието на ензима ацетилхолинестераза, който има важно значение за функцията на нервната система и затрудняват дишането наред с другите странични ефекти. Освен това продължителното въздействие на дразнещи вещества като пестициди може да доведе до хронично възпаление на белите дробове.

Авторите на проучването вярват, че ограничаването на употребата на пестици може да доведе до значително подобрение на здравето на децата.