Учени от университета на Алабама в Бирмингам (УАБ) са разгледали медицинските досиета на 7812 деца, болни от ювенилен хроничен артрит за периода от 2000 до 2005 г и са установили, че те имат 4.4 пъти по-висок риск да развият рак в сравнение с другите деца.

Авторите на проучването не са сигурни каква е причината за повишения риск, но отбелязват, че не са открили връзка между риска от рак и провежданото лечение, включително употребата на лекарства, наречени инхибитори на тумор-некротизиращ фактор алфа (TNF).

Част от болните от ювенилен артрит деца, участвали в проучването са били лекувани с TNF-инхибитора Enbrel.

Учените са открили, че децата, които не са били лекувани с TNF-инхибитори също са имали по-висок риск от развитие на рак.

Вероятно причината за повишения риск е самото заболяване, което атакува имунната система на организма.

TNF- инхибиторите, като Enbrel, Remicade, Humira се прилагат за лечение на артрит, болест на Крон, псориазис и др. Те са много ефективни и затова е важно да се знае, че риска от развитие на рак, който носят е вероятно много нисък.

Проучването е публикувано в сп. Arthritis & Rheumatism.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!