Начало / Детско здраве / Повръщане при деца – причини

Повръщане при деца – причини

фев. 27, 2024

повръщане при деца

Причините за повръщане при деца са много разнообразни, като в повечето случаи са безвредни, но понякога могат да бъдат животозастрашаващи.

Единичните повръщания не будят тревога, но ако повръщането е повтарящо се, ако в повърнатите материи се съдържа жлъчка, ако детето е в увредено състояние, трябва да се изясни причината.

Многократните повръщания предизвикват обезводняване, алкалоза, хипокалиемия, хипонатриемия. Уврежда се лигавицата на хранопровода, наблюдават се прояви на хиповитаминоза и недохранване.

Кои са най-честите причини за повръщане при деца?

В повечето случаи децата повръщат поради стомашно-чревна инфекция, но много други фактори също могат да бъдат виновни. Ето някои често срещани причини за повръщане при деца.

Гастроентерит

Гастроентеритът (известен още като стомашен грип) представлява инфекция на стомаха и червата, причинена от вируси (аденовируси, норовируси, ротавируси) или бактерии. Децата с гастроентерит се оплакват от повръщане, диария, загуба на апетит, болки в корема, фебрилитет. Те са силно заразни и заболяването се разпространява бързо в детските заведения. Повечето случаи на гастроентерит не изискват специфично лечение и детето се подобрява след няколко дни.

Хранително отравяне

Консумацията на замърсена храна или вода може да доведе до повръщане при деца. Бактерии като Salmonella, Escherichia coli или Campylobacter са често срещани причинители. Симптомите обикновено се развиват в рамките на часове след поглъщане на заразената храна и могат да варират в зависимост от причинителя. Най-често децата се оплакват от повръщане, диария, болки в корема, повишена температура.

Хранителна алергия или непоносимост

Алергичните реакции към определени храни, като мляко, яйца, фъстъци, миди, соя или пшеница, могат да се проявят с повръщане. Други чести симптоми са кожен обрив, подуване на лицето, сърбеж в гърлото или затруднено дишане.

По същия начин непоносимостта към лактоза или към глутен, може да причини стомашно-чревни симптоми, включително повръщане, след консумация на определени храни.

Инфекции

Освен стомашно-чревните инфекции, други инфекции като инфекции на пикочните пътища (напр. пиелонефрит), респираторни инфекции (пневмония), ушни инфекции (среден отит), апендицит, менингит или магарешка кашлица също могат да причинят повръщане при деца. Тези инфекции често се проявяват с допълнителни симптоми, специфични за засегнатата област.

Повръщане при пътуване

При пътуване с кола, лодка, самолет или разходка в увеселителен парк някои деца може да изпитат симптоми като гадене, повръщане, замайване и изпотяване. Това се случва, когато мозъкът получава противоречиви сигнали за баланс от вътрешното ухо и визуални сигнали от очите.

Емоционален стрес или безпокойство

Емоционален стрес, безпокойство, страх или вълнение могат да предизвикат повръщане при деца, особено тези, които са много чувствителни. Стресови ситуации като започване на училище, изпит или семеен конфликт могат да провокират повръщане при дете.

Страничен ефект от лекарства

Някои лекарства, включително антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), лекарства за химиотерапия и някои психиатрични лекарства, могат да причинят повръщане при дете.

Преяждане или бързо хранене

Децата, особено по-малките, могат да повърнат, ако ядат твърде много или твърде бързо. Прекомерният прием на храни с високо съдържание на мазнини, захар или подправки, може да претовари храносмилателната система на детето, което води до повръщане.

Други по-редки причини за повръщане при деца са:

 • чревна непроходимост – инвагинация, волвулус, малротация, сраствания
 • стриктура на хранопровода
 • хепатит
 • панкреатит
 • целиакия
 • мигрена
 • мозъчен тумор
 • повишено вътречерепно налягане
 • булимия, анорексия невроза
 • повръщане на алкохол или наркотик
 • синдром на Рей
 • вроден метаболитен синдром
 • торзия на тестиса
 • диабетна кетоацидоза
 • бъбречна колика и др.

Прочетете за:
Повръщане на кръв (хематемеза)
Повръщане при бебе