Начало / Детско здраве / Причини за бъбречни инфекции при деца

Причини за бъбречни инфекции при деца

дек. 13, 2013

Бъбречните инфекции спадат към групата на инфекциите на пикочните пътища. Този вид инфекции са сравнително чести в детска възраст и най-често причината за тях са бактериите Ешерихия коли. Инфекцията може да достигне до бъбреците чрез уретрата, която свързва пикочния мехур с бъбреците.

Какви могат да бъдат причините за бъбречни инфекции?

Обикновено бактериите, които могат да причинят инфекция се развиват в областта на уретрата и кожата около изхода на уретрата и в такъв случай те рядко водят до инфекция. Но когато бактериите започнат да се придвижват нагоре по пикочните пътища те могат да причинят инфекция. От уретрата бактериите могат да се придвижат до бъбреците и да се стигне до бъбречна инфекция, известна още като пиелонефрит. Бъбречните инфекции могат да протекат много тежко и да се стигне до сериозно увреждане на бъбреците, ако не бъде проведена адекватна терапия.

Една от водещите причини за бъбречни инфекции са лошите хигиенни навици на детето. Много от децата приемат нещата несериозно и не осъзнават колко важна е правилната хигиена. Ето и някои от по-честите грешки, които правят децата и които могат да станат причина за бъбречна инфекция:

 • неподсушаване на гениталиите след използване на тоалетната;
 • неизпразване напълно на пикочния мехур;
 • забавяне на уринирането и стискане, поради страх или други причини;
 • отделяне на малко количество урина, поради недостатъчен прием на течности.

Какви са симптомите при пиелонефрит?

Някои от по-често срещаните оплаквания са:

 • едностранна болка в долната част на гърба;
 • висока температура;
 • изпотяване и тръпки;
 • чувство на силна умора;
 • загуба на апетит;
 • често и болезнено уриниране;
 •  мътна урина или наличие на капки кръв в урината.

Как се диагностицират бъбречните инфекции при децата?

Диагностицирането на бъбречните инфекции при децата е много трудно, защото те трудно могат да обяснят какви точно са техните оплаквания. Затова ако вашето дете страда от необяснима температура за повече от три дни е важно да го заведете на лекар, който да установи каква е причината. В голяма част от случаите необяснимата температура се дължи именно на инфекция на пикочните пътища.

За доуточняване на диагнозата лекарят може да извърши изследване на пикочните пътища на детето с ехограф, за да оцени тяхното състояние и да назначи лабораторно изследване на урината на детето за търсене на бактерии в нея.

Какво е лечението на бъбречните инфекции?

Най-често при лечението на бъбречните инфекции се използват антибиотици. Важното е те да бъдат избрани според специфичния бактериален причинител, за да могат да бъдат максимално ефективни. Обикновено продължителността на лечебния курс е около 3-5 дни, но в някои случаи може да бъде по-дълъг.

Прочетете за:
Остър гломерулонефрит