Начало / Детско здраве / Причини за хроничен запек при децата

Причини за хроничен запек при децата

апр. 25, 2013

Запекът в детска възраст е често срещано оплакване. Той може да се дължи на неправилна диета или нездравословни промени в начина на живот. Счита се, че едно дете страда от запек ако има три или по-малко изхождания за една седмица. Наличието на твърди и сухи изпражнения и изхождането на детето през ден не се счита за запек. Запекът се приема за хроничен ако оплакванията на детето са с давност повече от две седмици.

Какви могат да бъдат причините за появата на запек в детска възраст?

Причините за запек могат да бъдат от най-различно естество и най-често срещаните са:

– Волево задържане на изпражнения. Вашето дете може да задържа волево дефекацията си поради страх от ходене до тоалетна или поради нежелание да прекъсне започната игра. Някои деца се въздържат от дефекация когато са извън дома, поради нежелание да използват чужда или обществена тоалетна. Болезнената дефекация поради големи и твърди изпражнения също може да стане причина за волево задържане при децата.

– Ранно приучване към използване на тоалетната. Ако започнете прекалено рано да учите вашето дете да използва тоалетната то може да се съпротивлява и това да доведе до задържане на дефекацията.

– Промени в режима на хранене. Недостатъчната консумация на храни богати на фибри като плодове и зеленчуци може да доведе до запек. Друг характерен момент за поява на запек при децата е преминаването от течни храни към твърди храни в кърмаческа възраст.

– Промени в навиците. Всяка една промяна в навиците на вашето дете може да доведе до запек. Често при децата, които започват за пръв път да посещават училище се появява запек, поради навлизането в нова, непозната среда.

– Употребата на някои медикаменти също може да стане причина за запек в детска възраст. Такива са например антидепресантите.

– Фамилност. Деца, които имат роднини, при които се наблюдава хроничен запек са по-склонни също да развият това състояние. Това може да се дължи както на генетични фактори, така и на сродната среда, в която живее фамилията и близките хранителни навици и начин на живот.

– Рядко запекът може да бъде признак на някакво заболяване в гастроинтестиналния тракт на детето.