Начало / Детско здраве / Причини за мигрена в детска възраст

Причини за мигрена в детска възраст

дек. 18, 2013

Децата също, като възрастните може често да се оплакват от главоболие. Всъщност повече от 20 % от възрастните съобщават, че при тях главоболието е започнало преди 10 годишна възраст, а 50% от възрастните съобщават начало на оплакванията от главоболие преди 20 годишна възраст.

Мигрената като понятие не включва само главоболие. Това е неврологично състояние, при което основното оплакване е главоболие съпроводено от други симптоми като например гадене, повръщане, световъртеж, коремни болки и промени в настроението. Обикновено при децата пристъпите на мигрена са с по-малка продължителност и не са толкова тежки, но въпреки това те могат да им попречат да извършват ежедневните си задачи и да влошат качеството им на живот.

Какво може да отключи мигрена при децата?

Пристъпите на мигрена са неочаквани и обикновено с времето децата и техните родители се научават какви са факторите, които предизвикват при тях мигрената. Много от дейностите, които извършват децата в ежедневието си могат да ги подложат на стрес. Някои от по-често срещаните отключващи фактори са:

Сън

Нарушаването на режима на сън при децата може да стане причина за мигрена. Както малкото сън, така и прекарването на прекалено много време в леглото също могат да причинят мигрена. Нужно е родителите да помогнат на децата да си изградят един здравословен режим на почивка и да си определят часове на лягане и ставане, за да се предпазят от внезапен пристъп на мигрена.

Дехидратация

Недостатъчното оводняване на организма също може да причини мигрена. Това е особено често срещано при деца, които не са достатъчно активни. Опитайте се да научите детето си колко е важно да пие достатъчно вода и колко полезна е тя за организма му.

Диета

Мигренозните пристъпи могат да бъдат контролирани с малки промени в начина на хранене. Някои храни при децата могат да предизвикват пристъп и затова се опитайте да определите кои са тези храни, за да може детето да ги избягва.

Стрес

Проблеми в училище, изпити и много други ситуации могат да доведат до покачване нивата на стрес при вашето дете. Някои деца трудно се справят в стресови ситуации и стресът при тях може да се отрази много негативно на тяхното здраве и да доведе и до мигренозен пристъп.

Упражнения

Докато редовните тренировки са полезни за здравето усиленото и внезапно физическо усилие може силно да стресира организма на вашето дете и да причини мигрена. Препоръчително е децата, страдащи от мигрена да тренират редовно и да не се пренапрягат.

Фактори от околната среда

Някои фактори от околната среда като например ярка светлина или промени в климата могат да предизвикат мигрена. Тези фактори трудно могат да бъдат избегнати.

Прочетете за:
Мигрена
Главоболие при деца – причини