Начало / Детско здраве / Причини за загуба на слуха при деца

Причини за загуба на слуха при деца

авг. 1, 2013

Учените в САЩ са установили, че 2 до 3 деца на 1000 се раждат глухи или с нарушен слух. Всеки вид нарушение на слуха, който настъпва в най-ранните етапи на живота на децата може да доведе до сериозни усложнения. Слуховите проблеми биха довели до проблеми в проговарянето на децата, защото този процес започва още след първите месеци от раждането на детето. Причините за загуба на слуха при децата могат да бъдат най-различни. Най-лесно те могат да бъдат разделени на такива, които действат на детето, още по време на неговото развитие в утробата на майката – пренатални и такива, които действат след неговото раждане – антенатални причини.

Въпреки големия брой на случаите с нарушение на слуха при децата, добрата нови на е, че голяма част от тях са предотвратими ако бъдат открити навреме и бъде приложена адекватна терапия. При деца с вече загубен слух обучението в езика на глухонемите, социалната адаптация и помощ помагат на детето да се справи по-лесно с проблема и да се интегрира в обществото.

Някои от по-честите пренатални и антенатални причини за нарушение и загуба на слуха са следните:

1. Пренатални причини

Терминът пренатално означава, че нарушението на слуха е налично още преди раждането. Такова увреждане на слуха най-често се дължи на някакви генетични наследствени заболявания или усложнения по време на бременността и раждането. Някои инфекции, от които може да страда майката по време на бременността могат да увредят сериозно слуха на развиващото се в нея бебе. Такива са например рубеола, сифилис. Недостигът на кислород на плода по време на раждането или малко преди това, известно като асфиксия също може да доведе до увреждане на слуха.

Тежката жълтеница в неонаталния период (първите 28 дни след раждането на детето) също може сериозно да увреди слуха. 1 на 650 бебета е с увреден слух в резултат на пренатални причини. Случаите на увреждане на слуха на бебето по време на бременността нарастват значително, ако майката приема лекарства, за които е доказано, че могат да увредят слуха на бебето като например аминогликозиди, диуретици.

При родители с проблеми със слуха е много по-често раждането на дете със същите проблеми. Ако и двамата родители имат увреждане на слуха шансът за раждане на дете с увреден слух е над 50%.

2. Антенатални причини

След раждането на детето много фактори могат да доведат до увреждането на неговия слух. Най-често това става в резултат на ненаследствени причини. Най-честата причина за нарушаване на слуха е хроничната ушна инфекция – хроничен отит. Някои инфекциозни заболявания като шарка, заушка, менингит също могат да доведат до увреждане на слуха.

Важно е да пазите детето си от прекалено силни шумове, които могат да навредят на слуха му. Освен това редовното почистване на ушния канал и предпазването от попадане на чужди тела в ушите намаляват риска от увреждане на слуха. Особено важно е навременното лечение на ушните инфекции и прилагането на правилните медикаменти, за да може процесът да бъде овладян рано и да не се стигне до усложнения.