Начало / Детско здраве / Признаци и симптоми на юношески ревматоиден артрит

Признаци и симптоми на юношески ревматоиден артрит

мар. 25, 2013

Артритът засяга около едно дете на всеки хиляда всяка година. Засегнатите деца и техните родители трябва да бъдат добре запознати със заболяването и какво трябва да правят, за да предотвратят усложненията в резултат на артритът. Много деца се оплакват от болки в ставите с месеци преди да им бъде поставена диагнозата артрит и да бъде започнато правилно лечение.

Симптомите на артрита при подрастващите деца могат да бъдат от леки  до тежки. Някои деца може да нямат никакви оплаквания, докато други могат да се оплакват от силна болка, която им пречи да извършват ежедневните дейности.

По-често срещаните симптоми на артрит са:
– скованост на ставите и тялото като цяло рано сутрин или след дрямка;
– болка, подуване и болезненост на ставите;
– накуцване – някои деца могат да отказват да ходят, а други може да изглеждат нестабилни при ходене;
– дълготрайна температура;
– обрив;
– умора и раздразнителност;
– загуба на тегло;
– зачервяване на очите и нарушение на зрението.

В зависимост от броя на ставите засегнати от процеса юношеския артрит се дели на:

Олигоартрит. Той засяга около 40% от децата с артрит. При него има засягане на 4 или по-малко стави за период от първите 6 месеца.

Полиартрит. Деца, при които има засягане на 5 и повече стави за първите 6 месеца се счита, че при тях се касае за полиартрит.

Системен артрит. Той се наблюдава при около 10 % от децата с артрит. При тях освен засягане на ставите се наблюдават и други симптоми като температура, обриви, увеличени лимфни възли и засягане на други органи като сърце и бял дроб например.

Ранната диагноза и правилното лечение дават по-добър шанс за добри резултати при децата с артрит. Основните цели са да се овладее възпалението, да се намали болката, да се предпазят ставите от увреждане и да се осигури маскимална възможност за извършване на ежедневните дейности. В схемата на лечение освен медикаменти се включват правилна рехабилитация и ежедневни раздвижвания. Децата трябва всекидневно да правят упражнения, за да увеличат мускулната си маса и да подобрят издръжливостта си. За извършването на тези упражнения децата ще имат силна нужда от подкрепата на всички членове от семейството. Родителите и техните деца трябва да бъдат наясно, че лечението на артритът е дълго и бавно, но проведено правилно то може да им осигури един добър живот без усложнения.

Прочетете за:
Видове артрит