Меню

Деца, които гледат телевизия повече от два часа дневно имат два пъти по-голям риск да развият астма, показва британско проучване, публикувано в списание ”Торакс”.

Учени от университета в Глазгоу (University of Glasgow) са наблюдавали повече от 3000 деца от раждането им до навършване на 12 г.

Всяка година родителите са били интервюирани дали децата им имат симптоми на астма, а също и колко време прекарват пред телевизора.

Резултатите от проучването показват, че децата, които гледат телевизия повече от два часа дневно са два пъти по-застрашени от развитие на астма.

На 11,5 годишна възраст 6 % от всички деца са развили астма, като 44 % от тях са гледали телевизия повече от 2 часа дневно.

Децата, които прекарват повече време пред телевизора водят по-малко активен живот.

Дълбокото поемане на въздух при физически усилия подпомага нормалното функциониране на дихателната система.

Ето защо родителите трябва да насърчават децата си да водят по-активен живот.

Това е първото проучване, което показва директна връзката между заседналия начин на живот в детска възраст и по-високия риск от астма.

Астмата засяга повече от 300 млн хора по света и е едно от най-честите хронични заболявания при децата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!