Начало / Детско здраве / Промени в кожата и окосмяването по време на пубертета

Промени в кожата и окосмяването по време на пубертета

авг. 12, 2015

Пубертетът е период, през който всеки от нас трябва да премине, като за някои той може да бъде значително изпитание. По време на пубертетът в нашето тяло настъпват редица промени, което се дължи основно на бурното производство на хормони през този период. Ще забележите как изведнъж косата ви ще почне да се омазнява по-бързо и по лицето ви ще се появят нежелани пъпки. Всичко това обаче е нормално и няма как да предотвратите процесите, които преминават през вашето тяло.

Ето някои по-характерни промени в кожата и окосмяването, които настъпват в организма на тийнейджърите.

Както повечето неща през пубертета може да набедите и за мазната ви кожа, хормоните, които се отделят в повишено количество през този период. Когато детето стигне до пубертета неговият мозък отделя гонадотропин-рилийзинг хормон, който кара хипофизата да започне продукцията на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон. Ако сте момиче при вас тези хормони ще стимулират продукцията на естроген, при момчетата като резултат се увеличава продукцията на тестостерон.

Тези хормони карат мастните жлези в нашето тяло да продуцират повече себум. Себумът е мастна субстанция, която омазнява кожата. В областта на лицето, шията и гърба има най-много мастни жлези и поради тази причина през пубертета, кожата на тийнейджърите започва да се омазнява повече от преди.

Какво може да направите? Единственото, което трябва да правите е редовно да измивате лицето си с мек сапун и хладка вода, за да премахнете ненужното омазняване. Само не прекалявайте с миенето, защото иначе кожата ви ще стане прекалено суха, което също би довело до проблеми. За момичетата е важно да намалят употребата на гримове до минимум, защото те допълнително омазняват кожата.

Когато вашата кожа се омазнява повече от обикновено това излишно омазняване трябва да иде някъде и поради тази причина ще забележите, че по лицето ви ще започнат да се появяват пъпки. Те се дължат на запушването на мастните жлези от излишния себум. За да намалите появата на пъпките трябва да миете редовно лицето си и да не стискате пъпките, защото по такъв начин ще възпалите кожата си и допълнително ще влошите състоянието си.

Освен с излишното омазняване на кожата през периода на пубертета ще трябва да се справяте и с новото окосмяване, което ще се появи в някои зони. При момчетата и момичетата се появява окосмяване в гениталната област и подмишниците. При момчетата започват да растат косми и по лицето. Момчетата могат да започнат да се бръснат. Момичетата също трябва да направят своя избор как да обезкосмяват зоните с нежелано от тях окосмяване. При някои тийнейджъри окосмяването е по- обилно, но трябва да разберете, че това е генетично и не може да го предотвратите. В редки случаи повишеното окосмяване може да се дължи на хормонален дисбаланс.