Начало / Детско здраве / Пубертетът – какви промени настъпват при момчетата и момичетата

Пубертетът – какви промени настъпват при момчетата и момичетата

ян. 2, 2013

От раждането до смъртта човешкото тяло се изменя непрекъснато. Пубертът се състои не само от физически промени, но и от промени в емоциионален план, в поведението, мисленето и начинът на изразяване. При момичетата този период започва между 9 и 14 годишна възраст, а при момчетата между 10 и 17 години. Децата през този период преминават през сериозни физически промени, основно на техните полови белези. При различните индивиди пубертетът има различно времетраене. Хормоналните промени, които настъпват през пубертета могат да доведат до лесна промяна в настроенията, раздразнителност, проблеми в комуникацията най-често с родителите.

Какви са промените, които настъпват при момичетата през пубертета?

– Започва уголемяването на гърдите, като началото е около 11 годишна възраст.

– Има промяна в теглото, като се натрупват килограми основно в тазовата област и бедрата. Като резултат се наблюдава увеличаване на размерите на ханша. Това обаче е нормален процес и наддаването на килограми в този случай не е нездравословно, а е признак на навлизането в пубертета и промените, които настъпват в тялото на младото момиче. Тук важното е момичетата да продължават да се хранят здравословно и редовно да спортуват.

– Появява се окосмяване в пубисната област и под мишниците. Окосмяването по краката става по-интензивно също. В този период може да има по-засилено омазняване на косата, поради хормоналните промени, които настъпват.

– Първият цикъл обикновено се появява една до две години след началото на пубертета. С менструацията, започва и редовната овулация при момичетата, която е признак на фертилитет. Установено е, че при момичета, при които менструацията настъпва по-късно – след 13 годишна възраст, овулацията остава нерегулярна през следващите приблизително 4 години.

– Наблюдава се усилено увеличаване на ръстта. То продължава около 3 – 4 години.

Какви са промените, които настъпват при момчетата през пубертета?

– При момчетата една от първата прояви на пубертета е увеличаването на размерите на тестисите. То започва около 11 годишна възраст и продължава около половин година. След тестисите и пенисът започва да нараства на дължина.

– Уголемяването на тестисите и пениса обикновено предхожда появата на мъжки тип окосмяване в пубисната област и подмишниците при момчетата.

– При момчетата през пубертета се наблюдава и много характерна за този период промяна в гласа, който става по-нисък и плътен.

– През пубертета се появява и първата спонтанна еякулация, която се дължи на покачените нива на тестостерон и продукцията на сперма.

– И при момчетата се наблюдава промяна в килограмите, като при тях обаче тя е за сметка на натрупване на повече мускулна маса. В края на пубертета момчетата имат мускулна маса приблизително един и половина пъти по-голяма, отколкото тази при момичетата. Бързото увеличаване на ръста при момчетата настъпва около 2 години по-късно, отколкото при момичетата.