Меню

Днес пубертетът при момчетата настъпва шест месеца до две години по-рано, показва ново проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Американски учени са провели проучване сред над 4000 момчета на възраст от 6 до 16 години. Те са анализирали два белега на полово съзряване при момчетата – поява на пубисно окосмяване и нарастване на размерите на тестисите.

Резултатите са показали, че пубертета при момчетата от чернокожата раса започва на около 9 годишна възраст, а при момчетата от кавказката раса на около 10 години.

Средната възраст, на която настъпва пълно полово съзряване при момчетата е 15 -16 години. Около една трета от момчетата достигат полова зрялост до две години по-рано, но това не винаги са тези, при които пубертета е започнал по-рано.

Същият екип от учени са установили в предишно проучване по-ранно настъпване на пубертета и при момичетата.

Причините за по-ранното полово съзряване не са изяснени. Според експертите вероятно роля играят комбинация от фактори, като затлъстяване, нездравословно хранене, твърде много време пред компютъра.

Родителите трябва да знаят, че техните деца могат да навлязат в пубертета по-рано и да им обяснят за промените, които ще настъпят с тяхното тяло.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!