Начало / Детско здраве / Пубертетът настъпва по-рано и при момчетата

Пубертетът настъпва по-рано и при момчетата

окт. 22, 2012

Днес пубертетът при момчетата настъпва шест месеца до две години по-рано, показва ново проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Американски учени са провели проучване сред над 4000 момчета на възраст от 6 до 16 години. Те са анализирали два белега на полово съзряване при момчетата – поява на пубисно окосмяване и нарастване на размерите на тестисите.

Резултатите са показали, че пубертета при момчетата от чернокожата раса започва на около 9 годишна възраст, а при момчетата от кавказката раса на около 10 години.

Средната възраст, на която настъпва пълно полово съзряване при момчетата е 15 -16 години. Около една трета от момчетата достигат полова зрялост до две години по-рано, но това не винаги са тези, при които пубертета е започнал по-рано.

Същият екип от учени са установили в предишно проучване по-ранно настъпване на пубертета и при момичетата.

Причините за по-ранното полово съзряване не са изяснени. Според експертите вероятно роля играят комбинация от фактори, като затлъстяване, нездравословно хранене, твърде много време пред компютъра.

Родителите трябва да знаят, че техните деца могат да навлязат в пубертета по-рано и да им обяснят за промените, които ще настъпят с тяхното тяло.