Начало / Детско здраве / Ракови заболявания в детска възраст

Ракови заболявания в детска възраст

мар. 11, 2013

В последните години расте броят на децата регистрирани с различни ракови заболявания. Тези заболявания засягат различни органи на детското тяло  и в някои случаи много трудно се откриват поради нетипичното си и скрито протичане. Онкологичните заболявания при децата се развиват по различен начин отколкото при възрастните, а и лечеието е различно поради факта, че детския организъм не е напълно развит все още.

Най-често срещаното раково заболяване в детска възраст е левкемията. При нея настъпва увреждане на костния мозък на детето. Най-честите видове левкемия са острата миелогенна левкемия и острата лимфогенна левкемия. При левкемията децата се оплакват от костни и ставни болки, умора, чувство на слабост, температура, необяснима загуба на тегло.

Туморите на мозъка и нервната система са вторите по честота и се срещат при около 27 % от децата с онкогологично заболяване. Клиниката и симптомите при различните мозъчни тумори зависи от това къде са разположени. От локализацията на тумора зависи и какво ще е лечението и прогнозата при детето. Чести оплаквания при децата с мозъчни тумори са: главоболие, гадене, повръщане, замъглено или двойно виждане, световъртеж.

Туморът на Вилмс е рядко срещан бъбречен тумор. Той се развива в единия или и двата бъбрека. По-често се среща в ранна детска възраст 3 – 4 години. По-голям риск от развитие на това раково заболяване има при деца, родени с различни дефекти и те трябва да се следят изключително внимателно на всеки 3 месеца, докато навършат 8 годишна възраст. Чести симптоми на това заболяване са подутина в областта на бъбреците, кръв в урината, температура, намален апетит. Туморът обикновено се премахва по хирургичен път.

Лимфомът е раково заболяване, което започва своето развитие в определени клетки на имунната система, наречени лимфоцити. При него се засягат лимфните възли, които се подуват. Лимфомът може да доведе до увреждане на костния мозък и други органи с проявата на различни усложнения. Често оплакванията на децата са от температура, спадане на тегло, изпотявания, подути лимфни възли в областта на слабините, врата и мишниците най-често.

Ретинобластомът е раково заболяване, което се развива в очите. По-чест е при деца на около 2 годишна възраст. Открива се от родителите или личния лекар, които забелязват, че едното око на детето не изглежда както обичайно. Обикновено, когато насочите светлина към окото зеницата изглежда червена. При ретинобластома при насочване на светлина зеницата изглежда бяла или розова.

Ракът на костите е по-чест сред тинейджърите и се среща в области, където костите растат по-бързо и интензивно – краищата на дългите кости, краката и ръцете. Започва с болка в костите, която става по-силна през нощта или при натоварвания.

Саркомът на Юинг е по-рядко срещан тип рак на костите, който също започва с болка в костите и е по-характерен за юношеската възраст. Най-често засяга костите на таза, ребрата, костите на долните крайници.