Начало / Детско здраве / Ранното лягане може да помогне в борбата с детското затлъстяване

Ранното лягане може да помогне в борбата с детското затлъстяване

ное. 4, 2013

Едно ново проучване сочи, че ранното лягане в детска възраст може да спомогне за предпазване от затлъстяване. Учените от Университета Темпъл във Филаделфия са първите, които са изследвали влиянието на количеството на съня върху хранителните навици на децата и тяхното тегло.

В проучването са били включени 37 деца на възраст между 8 и 11 години, като 10 от тях са били с наднормено тегло. През първата седмица от проучването децата спели толкова, колкото обикновено, без да правят промени в навиците си. През втората седмица участниците били разделени в две групи, като в едната децата спели по-малко от преди, а в другата обратно спели повече. През третата и последна седмица на проучването режимът на сън на групите бил обърнат и тези, които преди спели по-малко сега спели повече и обратно.

През седмицата, когато децата спели повече от преди те съобщили, че са консумирали 134 калории по-малко дневно и са тежали с около 250 грама по-малко. Освен това нивата на хормона на глада лептин при тези деца са били по-ниски, което също се смята, че се дължи на повечето часове сън.

Данните, получени от проучването насочват към идеята,че правилно изградените и здравословни навици на сън на децата в училищна възраст могат да помогнат в намаляването на затлъстяването в детска възраст, което е сериозен проблем в днешно време.

Потенциалната полезна роля на съня трябва да бъде допълнително проучена, но дори и само това проучване само по себе си е достатъчно, за да убеди родителите в полезната роля на съня.

Последни публикации