Меню

Проучване показва, че децата на възрастни бащи имат повишен риск от развитие на аутизъм.

Учени от САЩ и Великобритания проучили данните на 132 271 деца и установили, че децата, чиито бащи са над 40 години имат 6 пъти по-висок риск от аутизъм, в сравнение с тези, чиито бащи са под 30 години.

При бащи на възраст от 30 до 39 честотата на децата с аутизъм била 9 на 10 000, докато при бащи на възраст от 40 до 49 честотата била 32 на 10 000.

Възрастта на майките не оказва влияние върху риска от аутизъм.

Учените предполагат, че вероятната причина е спонтанна генна мутация в сперматогенните клетки, която възниква по-често с напредване на възрастта.

Според тях проучването на данните дава още едно доказателство, че и мъжете подобно на жените имат “биологичен часовник”, който засяга способността им да имат здрави деца.

Това проучване може да допренесе за изясняване на генетичния механизъм, по който възниква аутизма.

Аутизмът се среща по-често при момчета и се проявява в ранна детска възраст. През последните години честотата му значително се е увеличила. Днес 50 на 10 000 деца страдат от аутизъм, докато преди 20 години честотата е била 5 на 10 000.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!