Меню

90 % от родителите не познават основните симптома на захарен диабет тип 1 при децата, показва проучване във Великобритания.

Много случаи остават дълго време недиагностицирани и се откриват едва когато симптомите станат силно изразени.

При една четвърт от децата с диабет тип 1 диагнозата се поставя при настъпване на диабетна кетоацидоза, животозастрашаващо състояние, което изиска незабавно лечение.

Диабетната кетоацидоза настъпва при изразен инсулинов дефицит, който прави невъзможно използването на глюкозата от тъканите като енергетичен субстрат. Компенсаторно е увеличено използването на невъглехидратни източници като енергитичен субстрат, усилено е разграждането на белтъците и мазнините.

Повишават се кетотелата в кръвта. Може да настъпи кома и смърт.

Главните симптоми на захарен диабет тип 1 са силна жажда, редукция на тегло, често уриниране, умора.

При наличие на някои от тези симптоми, детето трябва незабавно да се изследва.

Захарен диабет тип 1 се изявява в детска възраст. Лечението е чрез инсулин, диета и редовна физическа активност.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!