Резултатите от проучване, проведено в Балтимор показват, че сънната апнея при деца може да уврежда мозъка. Сънната апнея се характеризира с кратки, но чести епизоди по време на сън, през които дишането спира.

Според учените, провели проучването тези резултати трябва да послужат като сигнал за родители и за лекари, че недиагностицираната и нелекувана сънна апнея може да уврежда мозъка. Те са наблюдавали промени, които говорят за увреждане на мозъка в области, отговорни за когнитивните функции като внимание, памет, концентрация.
В проучването са участвали 19 деца с умерена и тежка сънна апнея и 12 здрави деца. При децата със сънна апнея се установили паметови нарушения и по-нисък коефицент на интелигентност в сравнение със здравите деца.

Резултатите от ядрено-магнитния резонанс показали, че при децата със сънна апнея има значителни промени в две области на мозъка – хипокампа и десния челен дял на мозъчната кора. Също така при тях се установило променено съотношение между N-ацетил аспартат, креатин и холин, което е показателно за мозъчно увреждане.

Учените не са абсолютно сигурни, че сънната апнея уврежда мозъка, но резултатите показват  убедителна връзка между промените в мозъка и когнитивните функции.

Необходими са още изследвания, които да покажат дали ранното диагностициране и лечение на сънната апнея ще доведе до премахване на когнитивните нарушения.

Най-често сънна апнея при децата се дължи на уголемени сливици, което налага извършване на тонзилектомия. Друг начин за лечение е носенето на специална маска по време на сън, която осигурява проходимостта на дихателните пътища.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!