Начало / Детско здраве / Съвети за предпазване от анорексия

Съвети за предпазване от анорексия

окт. 30, 2013

Анорексия невроза е хранително разстройство, което засяга всяко едно на 100 – 200 момичета. Характерното за това разстройство е, че пациентът с анорексия не се храни достатъчно и теглото му е с поне 15% по-ниско от идеалното му тегло. Над 90% от случаите на анорексия са при жени и обикновено заболяването стартира в юношеската възраст.

Пациентите с това разстройство се страхуват да не бъдат прекалено дебели. Те може да си мислят, че са с наднормено тегло въпреки факта, че теглото им е под нормата. В някои случаи за отслабване пациентите тренират много усилено или употребяват лаксативи.

Фактори, които увеличават риска от развитие на анорексия невроза са:

  • други случаи на анорексия в семейството
  • черти в характера на пациента като например перфекционизъм, ниско самочувствие
  • емоционални проблеми като депресия например
  • прекалена заинтересованост относно теглото и външния вид

Как да предпазите децата си от анорексия невроза?

Според експертите един от най-добрите начини за предпазване от това хранително разстройство е да помогнете на децата си да създадат здравословни хранителни навици и да поддържате самочувствието им високо.

Внимавайте как критикувате детето си, особено относно теглото. Трябва да бъдете много тактични. Децата са особено чувствителни и всяка една критика може сериозно да повлияе на поведението им.

Обяснете на дъщеря си, че слабите безупречни момичета по постерите имат за цел да продават дрехите и продуктите, които рекламират и техния образ не отговаря на реалността.

Научете детето си, че ниското тегло не значи, че някой изглежда добре. Обяснете му за опасностите, които могат да възникнат в резултат на недохранването и колко опасна може да бъде анорексията.

Важно е ако искате да научите детето си как да се храни здравословно вие също да го правите. Не използвайте храната като наказание или награда.

Как да предпазите пациентите с анорексия от повторна поява на заболяването?

Не говорете с болния относно храненето му или теглото му, особено по време на хранене. Храненето трябва да е повод за приятни разговори и отпускане. Другите членове на семейството също трябва да се запознаят с характеристиките на заболяването и да бъдат обучени какви са признаците и симптомите на заболяването. Наблюдавайте отблизо хранителните навици и теглото на пациента с анорексия, за да може рано да откриете повторната поява на заболяването.

Прочетете за:
Симптоми на анорексия