Начало / Детско здраве / Симптоми на апендицит

Симптоми на апендицит

сеп. 20, 2023

симптоми на апендицит

Какви са най-честите симптоми на апендицит?

Симптомите на апендицит зависят от вида на възпалението (остро или хронично, катарално, гнойно или гангренозно), от възрастта на пациента, от локализацията на апендикса, както и от наличието на усложнения.

Симптоматиката се развива бързо с прогресиране на заболяването.

Основните признаци на остър апендицит са:

Коремна болка

Най-характерният симптом на остър апендицит е появата на болка в корема. Тя започва по целия корем, като най-интензивна е в епигастралната област и около пъпа. Понякога болката може да започне и в лявата хълбочна област, като след няколко часа се локализира в илеоцекалната област (дясната долна половина на корема).

Придвижването на болката от епигастриума в илеоцекалната област се нарича симптом на Kocher, а придвижването от пъпа до илеоцекалната област – симптом на Kummeli. Това движение на болката е характерно за първите часове на заболяването.

В началото болката не е силна, а по-скоро тъпа, но с напредване на заболяването става доста силна и постоянна. Болката най-често се появява през нощта или сутрин. Засилва се при движение, напр. при ходене, кашляне, скачане.

Фебрилитет

Най-характерна за острия апендицит е субфебрилната температура 38 – 38,5 ºС. При деца температурата може да бъде висока (39-40 ºС). Установява се разлика от 1 ºС между ректалната и аксиларната температура.

Пулс

Пулсът при остър апендицит е доста характерен. Първоначално е забавен 60 удара в минута, но с напредване на заболяването се учестява до над 100 удара в минута.

Гастроинтестинални симптоми – безапетитие, гадене, повръщане, запек или диария

Апетитът е понижен или липсва. Често има гадене. Повръщането обикновено е еднократно, като след него не настъпва облекчение. В повечето случаи на остър апендицит е налице запек, но в някои случаи се изявява с диария.

При физикалния преглед на пациента се установява:

Мускулна защита (мускулен дефанс)

При палпация на предната коремна стена се установява твърдост на мускулатурата. Мускулният дефанс е силно изразен при млади хора, докато при по-възрастни хора мускулната защита е слабо изразена.

Положителни симптоми на перитонеално дразнене

  • симптом на Блумберг (Blumberg) – при оказване на палпаторен натиск с ръка в дясната половина на корема се установява болка. Следва рязко отдръпване на ръката, при което болката става по-силна.
  • симптом на Ровсинг (Rovsing) – с лявата ръка се натиска в лявата долна половина на корема. Едновременно с дясната ръка се правят тласъчни движения в левия хипогастриум. Поради сътресение на цекума възниква болка в дясната долна половина на корема.
  • симптом на Ситковский – усилване на болката в десния хипогастриум при заемане на ляво странично положение.

От лабораторните изследвания се установява левкоцитоза – 12-20.109/l и ускорена СУЕ.

Сериозно усложнение е настъпването на перфорация на апендикса, при което се развива локален или дифузен перитонит. Обикновено перфорацията настъпва към края на 2-ия и началото на 3-ия ден. Първоначално се наблюдава привидно подобрение на симптомите – болките стихват, температурата се нормализира, появява се диария. На следващия ден обаче състоянието на пациента рязко се влошава и се развива картината на остър перитонит.

Прочетете за:
Остър апендицит
Как се поставя диагнозата остър апендицит