Начало / Детско здраве / Симптоми на депресия в тийнейджърска възраст

Симптоми на депресия в тийнейджърска възраст

ное. 28, 2012

Депресията е състояние, което се характеризира с комбинация от симптоми, които могат да бъдат лошо настроение, липса на енергия и различни поведенчески промени. Тя засяга около 4% от тийнейджърите. Юношеството е период на много предизвикателства и стрес за младия организъм, които могат да доведат до депресивни състояния при тинейджърите.

В повечето случаи симптомите на депресия могат лесно да бъдат разпознати. По-честите от тях са:

Чувство на безнадежност
Депресираните тийнейджъри често са неспособни да опишат с думи чувствата си на тъга и безнадеждност. Вместо да кажат, че са тъжни и да обяснят причините, те често изпадат във внезапен безпричинен плач. Определят себе си като провалени и стават силно чувствителни към критика, отхвърляне или неуспех.

Загуба на интереси и хобита
Намалянето на интереса към дейности, които преди са доставяли удоволствие на тийнейджъра е индикация за депресия. Те стават апатични и престават да се занимават с предишните си хобита.

Социална изолация
Когато страдат от депресия такива деца спират да споделят на родителите и приятелите си за нещата, които ги тревожат и се самоизолират. Те вярват, че никой не го е грижа за тях.

Промяна на резултатите в училище
Намалянето на успеха и увеличаването на отсъствията от училище са индикатори за депресивно състояние. Поради липсата на мотивация и трудната концентрация деца, които преди са се справяли отлично в училище, при появата на депресия трудно успяват да се справят с поставените им задачи.

Нездравословен начин на живот
Тийнейджърите с депресия са по-склонни към развитие на анорексия или  булимия. Те могат да спят или повече или по-малко от обикновеното. Такива деца са склонни към безрасъдно поведение и употреба на непозволени субстанции, злоупотреба с алкохол.

Прояви на агресия
Тийнейджърите,страдащи от депресия са често  раздразнителни, избухливи, демонстрират враждебно поведение. Може да се стигне до конфликти с приятелите и в семейството.

Физически прояви
Могат да се наблюдават и някои физически симптоми на депресията – например оплаквания за чести болки в главата или стомаха. При някои деца пък се наблюдават затруднения в концетрацията и лесна умора.

Лечението на депресията е трудно и комплексно. Тя променя начина на мислене на тийнейджърите и начина, по който те възприемат себе си и заобикалящия ги свят. Обикновено те смятат, че тяхното състояние няма как да бъде излекувано. В лечението активно участие трябва да вземат родителите и те трябва да са наясно със състоянието на детето си. Депресията се влияе от приложеното лечение и колкото по-рано се разпознае едно депресивно състояние толкова по-добър ще бъде и резултата.