Начало / Детско здраве / Симптоми на хипертиреоидизъм при деца

Симптоми на хипертиреоидизъм при деца

ное. 24, 2012

Хипертиреоидизмът е заболяване при което щитовидната жлеза синтезира и секретира повишено количество тиреоидни хормони. Чрез кръвта те достигат до всички органи и в резултат настъпват промени в целия организъм.
Хипертиреоидизмът се среща рядко в детска възраст, но през последните години честотата се увеличава. По-често възниква през пубертета, като момичетата се засягат по-често.

Най-характерните симптоми са:

– нарушен сън: по време на сън децата са неспокойни, въртят се в леглото и често когато се събудят сутрин се чувстват уморени.

– емоционална лабилност: един от първите симптоми на хипертиреоидизма е преживяването на различни емоции за кратко време. Децата могат много бързо да се развълнуват или да се раздразнят. Много често плачат.

– влошаване на успеха в училище: нарушения сън и намаленото внимание водят до понижаване на успеха в училище.

– очни проблеми: характерно е изпъкването на очите (екзофталм). Децата, страдащи от хипертиреоидизъм може да се оплакват от болка в очите или намалено зрение. При поява на очни симптоми трябва да се направи консултация с очен лекар.

– усилен растеж на височина.

– учестена сърдечна дейност и повишено артериално кръвно налягане.

– тремор: може да има лек тремор на ръцете или пръстите.

– повишен апетит със загуба на тегло: децата може да се хранят повече и по-често, но поради усиления метаболизъм телесното им тегло се запзва същото или намалява.

– изпотяване: характерен симптом при децата, болни от хипертиреоидизъм е, че те се изпотяват по-често, кожата им е влажна и топла при допир. Затоплянето се дължи на повишения кръвен ток.

Прочетете за:
Вроден хипотиреоидизъм – причини, симптоми