Начало / Детско здраве / Симптоми на остра левкемия при деца

Симптоми на остра левкемия при деца

май 2, 2013

Левкемията е най-често срещаното раково заболяване в детска възраст. Тя представлява рак на белите кръвни клетки – левкоцити. Абнормните бели кръвни клетки се образуват в костния мозък на детето. Така поради недостатъчното количество нормални левкоцити организмът става много податлив на инфекции и различни заболявания. Добрата новина е, че в повечето случаи детската левкемия е лечима.

Какви са причините за левкемия в детска възраст?
Учените не знаят точната причина за настъпването на левкемия, но има установени определени фактори, които увеличават риска от развитието на това заболяване:
– експозиция на радиация;
– експозиция на вредни химикали като бензен например;
– предишна химиотерапия, поради наличие на друго раково заболяване.

В повечето случаи острата левкемия в детска възраст се открива при рутинни изследвания на кръвта на децата. Ето и някои от по-често срещаните симптоми на остра левкемия.

Анемия
Анемията – намаляване количеството на червените кръвни клетки настъпва, когато увредените бели кръвни клетки, които произвежда костния мозък станат повече от еритроцитите. Червените кръвни клетки – еритроцити носят кислород до всички тъкани в нашия организъм. Ако се притеснявате, че вашето дете страда от анемия може да го наблюдавате за наличие на някои от симптомите на анемията – бледа кожа, лесна умора, лесно задъхване и недостиг на въздух.

Тромбоцитопения
При това състояние намалява броят на тромбоцитите под долната позволена граница. Един от признаците на тромбоцитопения е кървенето при най-малкия удар. Това е така, защото функцията на тромбоцитите е да спомагат за правилното кръвосъсирване.

Чести инфекции
Белите кръвни клетки, които произвежда костния мозък при левкемия са абнормни и не могат да изпълняват една от своите основни функции – да се борят с инфекциите. Така например децата, страдащи от левкемия много често боледуват и трудно се справят и с най-обикновените настинки

Болка в ставите и костите
Увеличената продукция на ненормални бели кръвни клетки в костния мозък на децата води до болка в ставите. Родителите може да забележат, че детето им накуцва или се оплаква от необяснима болка в костите и ставите.

Подути лимфни възли
Най-често се подуват лимфните възли в областта на слабините, шията, подмишниците.

За родителите диагнозата левкемия е много плашеща, но не трябва да забравяте, че дори и при вашето дете да са налице някои от симптомите на левкемия, това не значи задължително, че то страда от това заболяване. Нужно е да бъдат направени допълнителни тестове за доизясняване на неговото състояние.