Начало / Детско здраве / Симптоми при вашето дете, които не трябва да игнорирате

Симптоми при вашето дете, които не трябва да игнорирате

май 18, 2015

Да станете родители за първи път може да бъде много вълнуващо преживяване, но също така може да бъде и плашещо, особено когато детето ви се разболее за първи път. Не е нужно да изпадате в паника всеки път, когато детето ви кашля или кихне. Това, което притеснява повечето родители е кои са симптомите, които не трябва да игнорирате, а трябва да потърсите медицинска помощ.

Затруднено дишане

Всички бебета, понякога издават леко хъркащи звуци при дишане. Но ако забележите, че вашето дете се затруднява силно при дишане и е нужно да напряга гръдния си кош, за да вдиша, а ноздрите му са силно разширени, тогава трябва да потърсите лекарска помощ. Тези оплаквания могат да бъдат признак на различни дихателни заболявания. Ако устните или езикът на вашето дете посинеят това е признак, че до дробовете му не достига достатъчно кислород. В такъв случай е наложително да се обадите на бърза помощ.

Повишена телесна температура

През първите години от своето развитие децата често покачват телесната си температура поради различни причини. Температурата може да бъде признак на множество заболявания, от незначителна настинка до менингит. Ако температурата бъде съпроводена със силно главоболие, което пречи на детето дори да отвори очите си тогава се нуждаете от лекарска помощ. При малките деца нервната система е все още недостатъчно развита и повишаването на температурата може да доведе до гърч, затова и трябва да обръщате сериозно внимание на този симптом при вашите деца.

Загуба на тегло

Необяснимата загуба на тегло при децата може много да притесни родителите. Този симптом е един от първите признаци на множество сериозни заболявания. Леките вариации в теглото не трябва да ви притесняват. Рязката загуба на килограми обаче трябва да ви накара да потърсите медицинска помощ за извършване на допълнителни изследвания.

Силна умора

Ако вашето дете проявява признаци на умора и няма енергия за извършване на обичайните за него занимания най-вероятно има за какво да се притеснявате. Причини за лесна умора могат да бъдат например анемия, недохранване, депресия. Ако детето ви е в тийнейджърска възраст е нужно да се опитате да поговорите с него и да разберете дали има нещо, което го тревожи.

Коремна болка

Оплакванията от болки в корема са често срещани в детската възраст, особено когато детето опитва нови храни или прекалява с консумацията на храна. Особено притеснително е ако забележите, че детето ви изпитва силна болка при докосване на корема и не може да си намери място в леглото, което да успокоява неговите оплаквания. Ако коремната болка е съпроводена с повишаване на телесната температура това може да бъде признак на апендицит.

Прочетете за:
Главоболие при деца