Меню

Известно е, че повишената консумация на сол води до повишаване на кръвното налягане при възрастни.

Учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ твърдят, че повишения прием на сол води до високо кръвно налягане и при децата.

Те са анализирали диетата на 6235 деца на възраст от 8 до 18 години.

15 % от участвалите в проучването деца са имали високо кръвно налягане. Тези, които са консумирали най-много сол са имали два пъти по-висок риск от хипертония.

37 % от децата са имали наднормено тегло, като риска от високо кръвно налягане при тях е бил три пъти по-висок. Причината за това не е известна. Учените предполагат, че значение имат хормоналните промени, свързани със затлъстяването.

Децата, участвали в проучването са консумирали средно по 3.5 mg сол дневно, което се равнява на близо две чаени лъжици сол.

Препоръчва се дневната консумация на сол да не е повече от 2.3 mg както за деца, така и за възрастни.

Резултатите от това проучване, публикувано в сп. Pediatrics са тревожни, защото дори лекото повишаване на кръвното налягане в детска възраст води до хипертония в зряла възраст и до ранно настъпване на сърдечно-съдови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!