Начало / Детско здраве / Страбизъм (кривогледство) в детска възраст

Страбизъм (кривогледство) в детска възраст

мар. 12, 2014

Страбизмът е състояние, при което очите са насочени в различни посоки. Докато едното око е насочено към даден предмет и се опитва да го фокусира, другото е изместено настрани, нагоре или надолу. Кривогледството е по-често в детска възраст. До около 4-6 месечна възраст то е физиологично състояние. Когато обаче това състояние се запази след тази възраст може да се говори за страбизъм.

Страбизмът се проявява, когато мускулите, които координират движенията на очите не функционират в синхрон. Така в мозъка от двете очи се получава различна информация. Рядко кривогледството изчезва от само себе си, но ако не бъде лекувано, то може да се влоши и да доведе до зрителни проблеми.

Каква е причината за развитие на кривогледство?

Не е изяснена точната причина за развитието на това състояние. Учените са установили, че в някои фамилии то е по-често срещано. В някои случаи страбизмът може да се развие като компенсаторен механизъм, при който окото се опитва по такъв начин да компенсира друг зрителен проблем, като например далекогледство или катаракта.

Какви са симптомите на страбизма?

Най-често срещаните оплаквания са:

  • очи, които не са насочени в една и съща посока по едно и също време
  • очи, които не се движат синхронно
  • накланяне или обръщане на главата, за да се фокусира даден предмет.

По-големите деца могат да се оплакват от замъглено виждане, лесна умора на очите и повишена чувствителност на светлина.

При страбизмът ако едното око не е засегнато то става доминиращо. Неговата зрителна острота е нормална, както и връзката му с мозъка. Окото засегнато от кривогледство не успява да фокусира правилно и неговата връзка с мозъка се нарушава.

Ако страбизмът не се лекува обикновено с времето мозъкът ще започне да игнорира информацията, която постъпва от увреденото око и то ще стане „мързеливо“ и може да се стигне до перманентна загуба на зрението в увреденото око.

Какво е лечението?

Лечението зависи от причината за развитието на кривогледство и неговата тежест. Обикновено проблемът се коригира с носенето на очила или операция на очните мускули.

В някои случаи късогледството или далекогледството също могат да причинят кривогледство. Тези две състояния най-добре се коригират с носенето на очила със съответния диоптър.

За да се избегне увреденето око да стане „мързеливо“ специалистите препоръчват носенето на превръзка, с която да се закрива за няколко часа здравото око. По този начин ще се стимулира използването на увреденето око и неговите мускули ще укрепнат. След известен период на привикване повечето деца свикват с носенето на превръзка на окото. Тя се слага за 2-3 часа за около 6 месечен период.