Начало / Детско здраве / Какво представлява стрептококовата инфекция на гърлото?

Какво представлява стрептококовата инфекция на гърлото?

апр. 14, 2015

Стрептококовата инфекция на гърлото е бактериална инфекция, при която гърлото се зачервява и става болезнено. Това състояние е по-характерно за пациентите на възраст между 5 и 15 години, но може да засегне и по-възрастни хора. Важно е тази инфекция да бъде диагностицирана в ранен етап, защото може да причини някои сериозни усложнения на здравето, като например възпаление на бъбреците или ревматична треска.

Причинителят на стрептококовата инфекция на гърлото е бактерия на име Стрептококус пиогенес. Стрептококовите бактерии са силно заразни. Те могат да се разпространяват чрез пръски при кихане, кашляне или при споделяне на храна и напитки. Този вид инфекция е по-често срещана през есента и зимата.

Какви са оплакванията на пациентите?

Стрептококовата инфекция не се характеризира със специфични симптоми. Обикновено оплакванията на пациентите започват 1 до 4 дни след заразяване с бактерия. Първоначално те се оплакват от болки в гърлото, особено при преглъщане поради подуване на сливиците. Други чести симптоми при тази инфекция са:

  • зачервяване и подуване на сливиците, в някои случаи с образуване на гнойни налепи
  • поява на малки червеникави точици по мекото и твърдото небце
  • подуване на лимфните възли в областта на шията
  • покачване на телесната температура
  • главоболие
  • умора
  • коремни болки, а в някои случаи и повръщане.

Вашето дете може да има всички тези оплаквания, но причината за тях да не е стрептококова, а вирусна инфекция или друго заболяване. Затова е и важно лекарите да преглеждат обстойно своите пациенти и да извършват допълнителни диагностични тестове.

Как се поставя диагнозата?

Лекарите обикновено поставят диагнозата след физикален преглед и лабораторни изследвания. По време на прегледа лекарят ще ви прегледа с цел търсене на симптоми на стрептококова инфекция, като повишена температура и увеличение на лимфните възли в областта на шията. Други по-характерни симптоми са зачервяването, подуването на сливиците и натрупването на гной по тяхната повърхност.

За по-точна диагноза може да бъде назначено изследване на гърлен секрет. При това изследване с помощта на стерилен тампон се взема проба от секрета на сливиците и гърлото. След това пробата се изследва в микробиологична лаборатория за търсене на стрептококовия бактерий. Обикновено са нужни около два дни за получаване на резултати от изследването.

Какво е лечението?

За овладяване на стрептококовата инфекция най-често се предписват антибиотици. По-често използваните от тях са Амоксицилин, Азитромицин, Кларитромицин. Тези антибиотици облекчават симптомите на пациентите и намаляват риска от усложнения. Ако не забележите подобряване на състоянието след 48 часа от началото на приема на антибиотика е нужно да се консултирате отново със специалист и при нужда да бъде сменен медикамента. За симптоматично облекчаване могат да бъдат предписани някои нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като Ибупрофен например.

Прочетете за:
Усложнения след стрептококова инфекция