Начало Детско здраве Стрес по време на изпити – как да помогнем на детето си?

Стрес по време на изпити – как да помогнем на детето си?

изпит

Изпитите са стресов момент за всяко едно дете. Високите очаквания на родителите към представянето на техните деца може допълнително да ги стресира и притесни. Този стрес може да се прояви с някои от следните симптоми: раздразнителност, главоболие, проблеми с храносмилането и депресия.

Въпреки, че стресът в известно количество може да бъде полезен и да помогне на детето да се справи по-добре вие като родители трябва да знаете къде е границата и как да мотивирате детето си без да му причинявате допълнително притеснения.

Един от най-добрите начини да помогнете на детето си е да бъдете до него, когато има нужда от помощ. Не го оставяйте само в моментите, когато то има нужда от вас.  Може да помогнете на детето си в подготовката, като решавате например задачи заедно. Важно е по време на учебния процес да правите почивки през около час, за да може мозъкът на детето ви да си почине и ученето да бъде по-ползотворно.

По време на подготовка за изпити правилното хранене е изключително важно. Много родители правят грешката да позволяват на децата си да ядат каквото искат, докато се подготвят за изпити. Важно е детето да приема достатъчно плодове, зеленчуци и ядки като орехи например. Добре балансираната диета може много да помогне на учебния процес.

Може да практикувате заедно с вашето дете техники за намаляване на нивата на стреса, като например медитация или йога. Друг начин за справяне със стреса са упражненията за дълбоко дишане. При тях е нужно да отделите 10-15 минути дневно. Освен упражнения може и да излезете заедно на разходка за кратко. Свежият въздух ще подейства много ползотворно и освежаващо на вас и вашето дете.

Друга важна стъпка при подготовката за изпити е правилният режим на учене и почивка. Не позволявайте на детето си да се преуморява. Съставете заедно график, за да може то по-лесно да се справя с поставените задачи и да се чувства по-спокойно. Приканвайте го вечер да си ляга навреме, за да може на следващия ден да бъде готово отново за учене.

Най-важното е да сте част от процеса. Не оставяйте детето си само, покажете му, че ще го подкрепите без значение какъв ще е крайния резултат. За да дадете допълнителен стимул на детето си може да помислите за някаква награда, която то да получи след изпита.