Начало / Детско здраве / Стрес по време на изпити – как да помогнем на детето си?

Стрес по време на изпити – как да помогнем на детето си?

окт. 24, 2013

изпит

Изпитите са стресов момент за всяко едно дете. Високите очаквания на родителите към представянето на техните деца може допълнително да ги стресира и притесни. Този стрес може да се прояви с някои от следните симптоми: раздразнителност, главоболие, проблеми с храносмилането и депресия.

Въпреки, че стресът в известно количество може да бъде полезен и да помогне на детето да се справи по-добре вие като родители трябва да знаете къде е границата и как да мотивирате детето си без да му причинявате допълнително притеснения.

Един от най-добрите начини да помогнете на детето си е да бъдете до него, когато има нужда от помощ. Не го оставяйте само в моментите, когато то има нужда от вас.  Може да помогнете на детето си в подготовката, като решавате например задачи заедно. Важно е по време на учебния процес да правите почивки през около час, за да може мозъкът на детето ви да си почине и ученето да бъде по-ползотворно.

По време на подготовка за изпити правилното хранене е изключително важно. Много родители правят грешката да позволяват на децата си да ядат каквото искат, докато се подготвят за изпити. Важно е детето да приема достатъчно плодове, зеленчуци и ядки като орехи например. Добре балансираната диета може много да помогне на учебния процес.

Може да практикувате заедно с вашето дете техники за намаляване на нивата на стреса, като например медитация или йога. Друг начин за справяне със стреса са упражненията за дълбоко дишане. При тях е нужно да отделите 10-15 минути дневно. Освен упражнения може и да излезете заедно на разходка за кратко. Свежият въздух ще подейства много ползотворно и освежаващо на вас и вашето дете.

Друга важна стъпка при подготовката за изпити е правилният режим на учене и почивка. Не позволявайте на детето си да се преуморява. Съставете заедно график, за да може то по-лесно да се справя с поставените задачи и да се чувства по-спокойно. Приканвайте го вечер да си ляга навреме, за да може на следващия ден да бъде готово отново за учене.

Най-важното е да сте част от процеса. Не оставяйте детето си само, покажете му, че ще го подкрепите без значение какъв ще е крайния резултат. За да дадете допълнителен стимул на детето си може да помислите за някаква награда, която то да получи след изпита.