Меню

Цьолиакията се среща четири пъти по-често сред деца, страдащи от синдром на дразнимото дебело черво, показва ново италианско проучване.

Учени от Университета в Бари са анализирали данните от проучване, проведено през периода 2006 – 2012 г.
В проучването са участвали 992 деца на средна възраст 7 години, които са имали чести коремни болки. Установено било, че 270 от децата са имали синдром на дразнимото дебело черво, 201 деца са имали функционална диспепсия, а 311 – функционална коремна болка. От проучването са били изключени 210 деца, които са имали други гастроинтестинални нарушения, нямащи връзка с коремни болки. На останалите 782 деца са били проведени серологични изследвания за установяване на автоантитела, които се срещат при цьолиакия.

Резултатите от проучването са показали, че 4.4 % от децата, страдащи от синдром на дразнимото дебело черво са имали и цьолиакия. Докато само при 1 % от децата с функционална диспепсия и само при 0.3 % от тези с функционална коремна болка е било установено наличие на цьолиакия.

Заключението от това проучване е, че цьолиакията се среща 4 пъти по-често сред деца, болни от синдрома на дразнимото черво.

Според авторите на проучването при всички деца със синдром на дразнимото черво трябва да се провежда скринингов тест за цьолиакия.

Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което се засягат тънките черва. Пациентите имат непоносимост към глутена – протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта. Затова на болните от цьолиакия се препоръчва безглутенова диета.

Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Association Pediatrics.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!