Начало / Детско здраве / Ушна кал при децата

Ушна кал при децата

фев. 6, 2013

Ушната кал или церуменът както е нейното медицинско название е естествена субстанция, която се произвежда от мастните жлези разположени в ухото. Тя се образува постоянно от организма както на децата, така и на възрастните и в повечето случаи не води до оплаквания. Но в някои случаи най-често в детска възраст ушната кал може да стане причина за дискомфорт. Ако продукцията на ушна кал е над нормата може да стане така че да се запуши ушния канал.

Повечето хора си мислят, че ушната кал трябва да се премахва и, че е вредна, но е точно обратното. Тя служи като протектор и предпазва ухото от навлизането на вода в него и го поддържа чисто. Със своя състав ушната кал спира навлизането на бактерии, прах или инсекти от навлизане навътре в ухото и го предпазва от увреждане. За децата този предпазен механизъм е особено важен.

Ако все пак продукцията на ушна кал е над нормата тогава могат да възникнат редица проблеми. Ако ушният канал бъде запушен от ушна кал слухът на детето може да намалее в известна степен. Ако пък ушната кал се втвърди и запуши канала детето може да се оплаква от болка в съответното ухо.

Въпреки това родителите трябва да не се опитват сами да премахнат ушната кал на детето. Най-добре е това да се извършва в лекарския кабинет от лекар. Това е така, защото ако родителите не внимават достатъчно дори и с клечки за уши могат да наранят ушния канал. Ако по време на чистенето на ухото детето мръдне може да се стигне до пробиване на тъпанчето.

Ако все пак родителите искат сами да се справят с почистването на ушите на детето си може да използват един по-лесен начин. Капнете няколко капки бебешко олио или водороден пероксид в ухото на детето и наклонете главата му така, че олиото да се стече по ушния канал. То трябва да стои в тази позиция около 5 минути. След това наклонете главата му в противоположната посока, за да може поставената течност да изтече и забършете външната част на ухото с мека кърпа. По този начин с помощта на олиото ушната кал ще се размекне и ще се премахне по-лесно.

Ако се притеснявате сами да прилагате тази техника е най-добре да се консултирате с педиатъра на вашето дете, който ще премахне ушната кал с помощта на кюрета или с топъл воден разтвор.

Ако вашето дете е склонно към образуване на повече ушна кал е добре да го обучите да не си бърка често в ухото или да не поставя предмети в ухото си, защото по този начин то дразни допълнително ухото и това води до образуване на ушна кал с цел предпазване от инфекция. Избягвайте да чистите прекалено често ушите на детето си.

Прочетете за:
Промивка на ушния канал