Начало / Детско здраве / Ушни инфекции в детска възраст

Ушни инфекции в детска възраст

ян. 18, 2013

Ушните инфекции са една от най-честите причини за посещение на доктор в детска възраст. Изчислено е, че всеки 3 от 4 деца са имали поне една ушна инфекция до навършване на три годишна възраст. При децата най-често става възпаляване на средното ухо, което се намира зад тъпанчето и заболяването е познато като отитис медиа. Най-честите причинители са бактериите.

При децата високата честота на ушните инфекции се дължи и на някои анатомични различия. Така например при тях евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с гърлото и служи за изравняване на налягането е още недоразвита и по-къса, отколкото при възрастните и това може да стане причина за по-лесно инфектиране на средното ухо.

Какви са най-честите симптоми при ушните инфекции?
– болка в областта на ухото
– висока температура
– чувство на отпадналост
– гадене, повръщане
– може да има намаляване на слуха
– изтичане на гной от ухото.

Ако детето ви е много малко и не може все още да говори и да ви каже, че ухото го боли, може да разпознаете възпалението на ухото с някои от следните симптоми:
– дърпане с ръка на заболялото ухо
– лесна раздразнителност и чест плач
– трудно заспиване
– температура
– намален слух и нереагиране на някои звуци.

Какво е лечението на ушните инфекции?
Понякога възпалението на средното ухо може да отмине от само себе си и да не се налага употребата на антибиотици. Лекуващият лекар може да ви препоръча да изчакате един-два дни, за да се види дали инфекцията ще отмине. По този начин ще предпазите детето си от ненужната употреба на антибиоци. Ако все пак състоянието на детето не се подобри след определения период е наложително да се започне антибиотична терапия.

Ако детето се оплаква от ушни болки може да му дадете аналгетици, като Парацетамол например, който освен това ще спомогне и за намаляване на температурата.

Как може да предпазите детето си от развитието на ушни инфекции?
По принцип няма точно изработена схема за предпазване от тези инфекции, но е доказано, че някои мероприятия могат да намалят риска от заболяване. Такива са например:
– При естествено хранените деца риска от ушни инфекции е по-малък;
– Не излагайте детето си на тютюнев дим;
– Доколкото е възможно намалете контактите на детето с големи групи деца, защото в такива колективи са чести респираторните инфекции, които могат да станат причина и за възпаляване на средното ухо.
– Научете детето си да спазва добра лична хигиена и да мие често ръцете си.
– Следете за редовното изпълнение на имунизационния календар на детето, защото някои определени ваксини могат да намалят риска от по-нататъшни ушни инфекции.

Прочетете за:
Остър гноен отит