Начало / Детско здраве / Варицела – симптоми, усложнения

Варицела – симптоми, усложнения

ян. 22, 2024

варицела симптоми

Първите симптоми на варицела се появяват след инкубационен период от 10 до 23 дни, най-често 15 дни след заразяването с вируса.

Какви са основните симптоми при варицела?

При по-големи деца и при възрастни варицелата може да започне с продромален период. Болните имат ринит, фарингит, конюнктивит. 1 до 3 дни след тези първоначални симптоми се появява характерният за варицела обрив. При малките деца обаче варицелата обикновено започва остро с повишаване на температурата и поява на обрив.

Обрив при варицела

Обривът е основният симптом при варицела. Той е много характерен, тъй като преминава през различни етапи. Първоначално започва като малки червени петна (макули), които имат големина на зълно от леща. След няколко часа тези макули се превръщат в папули (възелчета). С напредване на инфекцията те се превръщат във везикули (мехурчета), пълни с бистра течност. Мехурчетата са заобиколени от зачервена ивица. Някои везикули могат да се спукат, при което се образуват плитки язви по кожата. По-късно течността в мехурчетата става мътна и се оформят пустули (мехурчета, изпълнени с гной). Обривът завяхва, като се образуват кафяви корички (крусти), които накрая отпадат.

Освен, че преминава през различни етапи, обривът при варицела има следните особености:

 • силно сърбящ е – чесането трябва да се избягва поради риск от суперинфекция
 • протича на тласъци – обривът при варицела се появява на няколко тласъка. При всеки тласък температурата се повишава и се появяват нови обривни единици, които преминават през отделните епати (макула, папула, везикула, пустула и круста), като може да пропуснат някои етапи. Така по тялото има обривни единици в различен стадий.
 • локализация – обривът се появява първо по лицето, като бързо се разпространява по гърдите и гърба. По-слабо изразен е по крайниците. Открива се по окосмената част на главата и по лигавиците – на устната кухина, носа, конюнктивата, вулвата. По лигавиците мехурчетата се разязвяват, не се образуват корички.

Обривът при варицела обикновено преминава за 5 – 7 до 10 дни.

Преболедувалите от варицела развиват доживотен имунитет срещу вируса. Повторно заболяване от варицела се наблюдава рядко.

Клинични форми

В зависимост от тежестта на симптоматиката се различават следните клинични форми:

 • лека форма – обривът е дискретен, температурата е субфебрилна за кратко време, липсват общи симптоми
 • средно тежка форма – това е типичната форма, която вече описахме
 • тежка форма – към тежките форми спадат:

– хеморагична варицела – мехурчетата са изпълнени с кърваво съдържимо
– гангренозна варицела – по кожата се развиват улцерации и некрози
– булозна варицела – обривните единици са големи були
– висцерална форма – вирусът се разпространява във вътрешните органи, развиват се хепатит, панкреатит, пневмонии, енцефалит.

Варицелата протича по-тежко при деца под 1 годишна възраст, при всеки над 18 години, при бременни жени, които не са боледували от варицела, както и при хора с имунен дефицит, например с ХИВ инфекция, със злокачествено заболяване, подложени на химиотерапия, на имуносупресивна терапия. При тези пациенти по-често възникват усложнения.

Какви усложнения са възможни при варицела?

Усложнения при варицела се наблюдават рядко. Възможно е да настъпят:

 • бактериални инфекции на кожата – най-често възникват при вторично инфектиране на улцерирали мехурчета със Стафилококус ауреус, Стрептококус пиогенес. Може да се развие целулит, фурункулоза, импетиго, еризипел.
 • респираторни инфекции – ларинготрахеобронхити, пневмонии
 • малкомозъчна атаксия
 • енцефалит
 • синдром на Рей
 • синдром на Джилиън – Бар
 • хепатит
 • кератит
 • тромбоцитопения и кръвоизливи – дължат се на васкулити, автоимунна тромбоцитопения, ДИК синдром. При варицела са описани purpura fulminans, анафилактоидна пурпура, идиопатична тромбоцитопенична пурпура и др.

Прочетете за:
Варицела зостер вирус
Ваксина срещу варицела
Варицела (лещенка)