Меню

Децата, чиито родители ги надценяват е по-вероятно да развият нарцистични черти, твърдят учени.

Какво точно означава надценяване на децата?

За да отговорят на този въпрос международен екип от учени са задали на родители въпроси като например дали те мислят, че децата им са по-специални от другите деца и заслужават нещо повече от живота. Попитали са ги и колко умни мислят, че са техните деца, като по-късно са изследвали коефициента им на интелигентност.

Авторите на проучването дори са си измислили заглавия на приказки и имена на популярни личности, които в действителност не съществуват и са попитали родителите дали децата им ги познават.

Това което са установили учените е, че родителите, които надценяват децата си мислят, че техните деца са много интелигентни, но в действителност те не са по-умни от останалите. Оказало се, че надценените деца познават несъществуващи приказки и личности.

В проучването са участвали 565 деца от Холандия на възраст между 7 и 12 години. Това е възрастта, когато децата могат да си направят самооценка и да се сравнят с другите.

Нарцисизмът лошо качество ли е за децата?

Нарцистичните деца считат себе си за най-добри, за велики. Те търсят вниманието и възхищението на другите. Когато обаче не получат очакваното внимание и се почувстват обидени може да се провокира агресивно поведение от тяхна страна.

Ако едно дете мисли себе си за специално, дали то е нарцис или просто е самоуверено? За нарцистичните деца е характерно, че те считат себе си за по-добри от другите.

Според авторите на проучването родителите трябва да подкрепят и окуражават децата си, но да го правят по подходящ начин, а не като им казват, че са по-добри от другите деца.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!