Начало / Детско здраве / Висока температура в детска възраст

Висока температура в детска възраст

мар. 31, 2014

За родителите повишаването на телесната температура на тяхното дете може да бъде много стресова ситуация, но като цяло това състояние е често срещано в детска възраст и в повечето случаи изчезва от само себе си.

Каква може да бъде причината за повишаване на телесната температура?

Повечето пъти високата температура се дължи на някаква инфекция или друго заболяване. Температурата помага на тялото да се пребори с инфекцията, като стимулира имунната система. С покачването на температурата за бактериите и вирусите, причинители на инфекции става по-трудно да преживяват и голяма част от тях загиват.

По-често срещани причини за повишаване на температурата са:

  • инфекция на горните дихателни пътища
  • грип
  • ушна инфекция
  • ангина
  • инфекция на пикочните пътища
  • варицела
  • пробиване на първи зъби при кърмачета.

Как може да помогнете на детето си, ако повиши температурата си?

Температурата обикновено кара децата да стават раздразнителни и неспокойни. За да помогнете на детето си да се възстанови по-бързо може да му дадете парацетамол или ибупрофен, които да снижат температурата. Тези медикаменти са налични в течни форми за деца.

Докато вашето дете е с повишена телесна температура е важно то да приема достатъчно течности, за да се предпази от обезводняване. Окуражавайте вашето дете да пие повече течности. Наблюдавайте за признаци на дехидратация като например суха уста, хлътнали очи, сънливост.

Кога да търсите спешна медицинска помощ?

Свържете се незабавно с вашия педиатър ако:

  • детето ви е под 3 месечна възраст и температурата му е над 38 градуса
  • детето ви е на възраст между 3 и 6 месеца и температурата му е над 39 градуса
  • детето ви е над 6 месеца, но освен повишената температура има допълните симптоми като повишена сънливост и отпуснатост.

Какви могат да бъдат признаците на по-сериозна инфекция?

Детето с повишена температура може да изглежда много болно. Може да бъде със силно затоплена и зачервена кожа и раздразнително. В повечето случаи повишената температура не се дължи на някакво сериозно заболяване и спада бързо от само себе си. Много често може да видите дете да си играе един час след като е имало температура и не се е чувствало добре.

Ако повишената температура се дължи на сериозна инфекция състоянието на децата обикновено се влошава въпреки усилията на техните родители да свалят температурата им. Като допълнение те може да имат и други съпътсващи тревожни симптоми, като например сънливост, главоболие, затруднения в дишането. Ако се притеснявате, че при вашето дете температурата се дължи на по-сериозна инфекция е наложително да се консултирате със специалист. Някои от по-сериозните инфекци, които протичат с повишаване на телесната температура са: