Начало / Детско здраве / Високо кръвно налягане при деца

Високо кръвно налягане при деца

ян. 10, 2013

болест "ръка-крак-уста"

Високото кръвно налягане (артериалната хипертония) обикновено се асоциира с по-възрастните хора, но въпреки това се среща и при малки деца и може да бъде особено опасно в тази ранна възраст. Приблизително 3% от децата страдат от високо кръвно налягане и този брой все повече расте, което е много притеснителен факт.

Каква може да бъде причината за артериална хипертония при деца?

– Бъбречни заболявания – нарушения в кръвоснабдяването на бъбреците;
– Сърдечно-съдови заболявания – коарктация на аортата;
– Ендокринни заболявания – хипертиреоидизъм;
– Затлъстяване.

При децата високото кръвно налягане се открива по-трудно, защото няма точно установени критерии и гранични стойности, както е при възрастните. Някои фактори могат да помогнат на педиатъра да определи дали кръвното на определено дете е високо или не. Такива са: възраст, пол, височина на детето.

Обикновено лекарите започват да следат кръвното на децата след 3 годишна възраст и за родителите е особено важно да водят децата си на редовни профилактични прегледи особено ако са с наднормено телесно тегло или имат фамилна история за сърдечно-съдови заболявания и артериална хипертония.

Важно е кръвното налягане да се мери правилно. Ако се отчетат високи стойности трябва да се направят три последователни измервания, за да може резултатът да бъде приет. Друго важно условие е да се използват подходящи за детската възраст апарати за кръвно налягане, за да могат да се избегнат грешки.

На какви симптоми да обръщат внимание родителите при техните деца?

Ако вашето дете се оплаква от главоболие, има епизоди на изтичане на кръв от носа, гадене и повръщане е добре да се консултирате с педиатър. В много случаи обаче както и при възрастните с хипертония и при децата може да няма никакви забележими симптоми. В някои случаи родителите са много изненадани, когато детето им бъде диагностицирано с хипертония и дори се опитват да игнорират диагнозата, ако детето им не показва някакви симптоми на заболяването.

Как се лекува хипертонията при децата?

Особено важно е лечението да започне възможно най-рано и да се спазват указанията на лекуващия лекар, дори когато детето няма оплаквания. Ето някои полезни практики, които могат да се приложат при детска артериална хипертония:

– Окуражавайте детето ви да приема повече плодове и пълнозърнести храни. Предпочитайте нискомаслените продукти, когато приготвяте храната вкъщи.

– Ако детето ви е с наднормено тегло го запишете за някакъв спорт, който то харесва, за да може да поддържа теглото си в норма.

– Важно е децата да намалят приема на сол и да избягват заведенията за бързо хранене.

– Научете детето си да се движи поне по 30 минути на ден и да намали вредното заседяване пред компютъра и телевизора до най-много 2 часа на ден.