Начало / Детско здраве / Витамини, които подпомагат растежа

Витамини, които подпомагат растежа

окт. 1, 2015

Освен генетичната информация, която получаваме от нашите родители, правилното хранене и приемът на достатъчно витамини може да подпомогне вашия растеж. За да достигнете максимален за вас ръст трябва да подсигурите здравето на вашите кости. Нужно е да осигурите на организма си най-добрите хранителни вещества, за да може той да нараства.

Витамините, които оказват най-силно влияние върху растежа са:

  • Витамин Д

Витамин Д е основният витамин, който отговаря за здравината и нарастването на костите. Неговият дефицит в кърмаческа и детска възраст може да доведе до забавяне на растежа и развитието на детето. Ако човек не успява да синтезира достатъчно от този витамин неговите кости и зъби стават лесно чупливи. За да си набавите достатъчно витамин Д е нужно да прекарвате поне по 30 минути на ден на слънчева светлина. Освен това може да консумирате храни, които са богати на този витамин като например рибено масло, черен дроб, мляко, яйца, гъби, цитрусови плодове.

  • Витамин Б1

Този витамин също подпомага растежа. Освен че с приема на храни, съдържащи витамин Б1 може да спомогнете достигането на своя максимален ръст този витамин помага за храносмилането, пази сърцето и нервната система. Някои от храните, от които може да си набавите витамин Б1 са бирена мая, пшенични и оризови трици, ядки, свинско месо.

  • Витамин Б2

Познат още като рибофлавин този витамин е изключително важен за растежа. Той подпомага нарастването на костите, ноктите и косата. Нарича се още фактор на растежа, тъй като витамин Б2 е нужен на организма главно за синтез на белтъци. Храни богати на витамин Б2 са яйца, риба, мляко и зелени листни зеленчуци.

  • Витамин Ц

Този витамин се нарича още аскорбинова киселина и помага за поддържането на здравината на костите и зъбите, като неговият редовен прием подпомага растежа. Витамин Ц има антиоксидантни свойства и намалява риска от разболяване и по този начин също подсигурява нарастването на височина. Храни, богати на витамин Ц са чушки, домати, киви, броколи, цитрусови и горски плодове.

  • Витамин А

Някои от нас познават този витамин като ретинол. Той участва в процеса на нарастване на костите и стимулира растежа тъй като подпомага образуването на нови клетки в организма. Може да си набавите витамин А от млечни продукти, яйца, телешко месо, сьомга, моркови, домати, чушки и зелени листни зеленчуци.