Меню

Камъни в бъбреците се срещат все по-често при деца, според лекари от Детски център Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ.

Нефролитиазата се среща рядко при деца, но напоследък се наблюдава зачестяване на това заболяване при децата.
Д-р Ланкшман, педиатър уролог в Детски център Джон Хопкинс казва, че преди пет години са имали по 5-6 случая годишно, а сега по 5 случая месечно.

Лекарите считат, че главната причина за зачестяване на заболяването е лошата диета – прием на много сол и малко вода.

Консумирането на много сол води до повишена загуба на калций през бъбреците, който може да изкристализира в урината и да се формират конкременти.

Нефролитиазата протича със силни коликообразни болки в поясната област, кръв в урината, фебрилитет.

За превенция на заболяването се препоръчва децата да консумират не повече от една чаена лъжичка сол и да пият до 2 литра вода дневно.

На неправилната диета се дължи зачестяването и на други заболявания в детска възраст, като захарен диабет тип ІІ, затлъстяване, артериална хипертония.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!