Начало / Детско здраве / Защо трябва да вземете домашен любимец на детето си?

Защо трябва да вземете домашен любимец на детето си?

ное. 27, 2015

куче-дете

Ето още една причина, поради която е добре да имате куче в дома си. Ново проучване показва, че децата, които имат домашен любимец, с който да си играят страдат по-рядко от тревожни разстройства. Кучето може да помогне на детето да подобри социалните си умения, да намали стреса и безпокойството.

Екип от американски учени са интервюирали родителите на 643 деца на възраст между 6 и 7 години относно тяхното физическо и психично здраве, за хранителните им навици и за това дали имат домашен любимец. Въз основа на отговорите те са формирали две групи: едната с деца, които имат куче в дома си и друга с деца, които си нямат домашен любимец.

Резултатите от проведените скрининг тестове сред децата са показали, че при 21 % от тези, които нямат куче се наблюдават признаци на тревожно разстройство, докато резултатите от теста са били положителни при само 12 % от децата, които имат куче.

Тревожните разстройства в детската възраст представляват огромен здравословен проблем и всичко, което може да се направи за превенцията на това заболяване е особено важно, твърдят авторите на проучването.

Децата, страдащи от тревожни разстройства често имат лош успех в училище. При тях има повишен риск от социална изолация, от злоупотреба със субстанции.

В детството е нормално да има известна тревожност, като например страх от тъмнина, от чудовища, паяци, гръмотевици или светкавици. Това обаче са нормални страхове. По-сериозно е например, когато децата не искат да спят сами, а със своите родители. Ако обаче такива деца имат куче, което да спи с тях, то безпокойството им изчезва. Кучето се превръща в техния най-добър приятел, който ги обича безусловно и на който децата имат пълно доверие.

Учените отбелязват, че между децата и техните домашни любимци се създава много силна връзка.

Освен това предишно изследване показва, че съжителството с куче през първата година от живота на бебето може да намали значително риска от поява на алергия към животни в по-късна възраст.

Проучването е публикувано в сп. Preventing Chronic Disease.