Меню

Затлъстяването при момичета в юношеска възраст може да повиши риска от мултиплена склероза, показва ново проучване.

Учени от Харвард са използвали резултатите от мащабно проучване за влиянието на диетата и начина на живот върху здравето. В продължилото 40 години проучване са участвали повече от 238 000 жени на възраст между 25 и 55 г. Те са били разпитвани за ръста и теглото си на 5, 10 и 20-годишна възраст.

По време на проучването 593 жени са били диагностицирани с множествена склероза.

Резултатите от проучването показват, че момичетата на 18 годишна възраст с индекс на телесната маса над 30 имат два пъти по-висок риск да развият множествена склероза.

Не е установена връзка между наднорменото тегло в детска възраст и риска от заболяване.

Предишни проучвания показват, че високото ниво но витамин Д понижава риска от множествена склероза, а затлъстяването се свързва с ниски нива на витамин Д.

Превенцията на затлъстяването в юношеска възраст може да допренесе за понижаване на риска от МС.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!