Меню

Децата, които са с наднормено тегло или затлъстяване имат по-висок риск да развият бъбречна недостатъчност в по-късна възраст, показва проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine.

Учени от Охайо са проучили здравните досиета на 1.2 млн израелски тинейджъри. Всички участници са провели медицински тестове на 17 годишна възраст, преди да постъпят на военна служба.

След 25 години, резултатите са показали, че тези които са били със затлъстяване като тинейджъри имат три до седем пъти по-голяма вероятност да страдат от бъбречна недостатъчност.

Затлъстяването повишава риска от захарен диабет тип 2 и високо кръвно налягане. Известно е, че и двете състояния увреждат бъбреците и допринася за развитието и прогресирането на бъбречното заболяване.

Това проучване дава още една причина защо трябва да сме загрижени за нарастващата честота на затлъстяването сред децата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!