Меню

Тийнейджърите, които са с наднормено тегло имат по-голяма вероятност да развият жлъчни камъни, в сравнение с връстниците им, които са с нормално телесно тегло, показва ново  проучване.

Американски учени са разгледали електронните здравни досиета на над 500000 деца на възраст между 10 и 19 години.

Те са установили, че при децата с наднормено тегло риска от формиране на жлъчни камъни е два пъти по-висок. При тийнейджърите с умерено затлъстяване риска е четири пъти по-висок, а при децата с тежка форма на затлъстяване риска нараства до шест пъти.

Жлъчните конкременти в повечето случаи са съставени от холестерол. Често не предизвикват никакви симптоми, но могат да блокират жлъчните пътища и да предизвикат жлъчна криза, характеризираща се със силна болка в дясното подребрие.

Затлъстяването е причина за появата сред  децата на заболявания, които са характерни за възрастните. Такива са захарния диабет тип 2, високото кръвно налягане, високия холестерол, а сега и жлъчните камъни.

Проучването е публикувано в Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!